Lambertz: Poliser kan ha mördat Olof Palme

Uppdaterad 2012-10-07 | Publicerad 2012-10-06

Justitierådet Göran Lambertz tycker att utredarna missat det så kallade polisspåret i utredningen av mordet på Olof Palme.

Han får stöd av Leif GW Persson, men sågas av Jan Guillou.

– Nästa steg blir väl att han tror på tefat, säger Guillou.

Göran Lambertz, 62, har tidigare berättat att han stämt träff med vice riksåklagaren Kerstin Skarp för att diskutera missar i Palmeutredningen.

Då höll han missarna för sig själv.

I dag avslöjar han i Ekots Lördagsintervju vad det rörde sig om:

– Man borde åtminstone undersöka det så kallade polisspåret.

”Pratade i walkie-talkies”

Enligt Lambertz kom Palmekommissionen fram till 1999 att det här spåret borde utredas ytterligare och att det sedan dess inte har gjorts.

– Hypotesen är att det funnits extremistiska poliser och militärer i Sverige som har samverkat och planerat mordet på Olof Palme och också genomfört det. Närmare bestämt hur det skulle ha gått till vill jag inte gå in på, säger Göran Lambertz till Aftonbladet.

Han hävdar att det finns flera omständigheter som talar för den här teorin.

– Det var ju så att det fanns vittnesmål om personer som pratade i walkie-talkies runt mordplatsen. Det fanns ganska många som talat om att det hade varit möte med väldigt hatiska uttalanden mot Palme under veckorna innan mordet. Det ska också funnits de som talat om att han ska röjas ur vägen.

GW Persson håller med

Mötet med vice riksåklagaren har skjutits upp tills vidare för att ge plats åt Quick-debatten där Lambertz tagit stor plats.

Den frågan är så pass infekterad att den förstört vänskapen till Leif GW Persson.

– Vi har ingen relation. Jag har bett honom fara åt helvete. Ringer han upp Johan och Therese föräldrar och ber dem om ursäkt och säger att det här var ett jävla snedsteg, då må det vara. Jag är inte långsint på det viset, säger Leif GW Persson.

Däremot får Lambertz stöd av Persson gällande polisspåret i Palmeutredningen.

– Jag har påpekat samma sak. På de här punkten har jag inga problem att stötta. Det var illa skött. Jag kom ihåg när jag föreslog det där i staben. De såg ut som fågelholkar i ansiktet. Ingen var glad. Det där är en jävla het potatis, säger Persson.

Guillou: Så knäppa ideér

Lambertz andra stora motståndare i Quickdebatten, författaren Jan Guillou, håller som vanligt inte med.

– Det är oroväckande. Nästa steg blir väl att han tror på tefat. En konspiration skulle inte gå att hemlighålla, någon skulle ha tjänat 50 miljoner kronor, säger Jan Guillou.

Guillou kallar Lambertz nya tillägg i samhällsdebatten för "ett hälsotecken" men olyckligt "att han kommer med så knäppa ideér".

– Det var bara det här som fattades. Han trasslar in sig värre och värre. Det här är en av de populäraste privatspanarteorierna. Den är roligast, mest intressanta och spännande. Det är ju inte så att det någonsin framkommit något som tyder på att det skulle vara en befogad teori, säger Jan Guillou.

Det kan även förre spaningschefen i Palmegruppen, Ingemar Krusell, 78, skriva under på.

– Allt det där är ju strunt. Mördaren stod och väntade. Han behövde ingen walkie-talkie. Det finns inga tveksamheter hos mig eller familjen Palme. De är övertygade om att det var Christer Pettersson som dödade Palme, säger han.

Lambertz säger att det är 50 procent chans att det är Pettersson.