Lena Mellin: SAS har förutsättningarna

Publicerad 2012-11-12

SAS kämpar för sitt liv – men har bra förutsättningar.

Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin tror att flygbolaget kan överleva krisen.

Vad betyder dagens besked för SAS?

– Vd:n uttryckte sig oerhört dramatiskt och sa att det är ett "final call". SAS kämpar för sitt liv, man har för stora utgifter och för lite intäkter, det här är ett led i att försöka få ordning på det.

Kommer det här sparpaketet att vara tillräckligt?

– Man får ändå tro att SAS ledning tagit fram ett sparpaket som ska räcka och att de tagit de mått och steg som är lämpliga, så det hoppas jag. Annars kommer problemet tillbaka som en bumerang.

Vad innebär det för svenska anställda?

– Det är en ganska stor besparing som ska göras och jag tror att de kommer att vara ganska hårda mot de anställda. Det är klart att facken kommer att vara emot, men vad jag förstått har de anställda otroligt goda villkor. Det blir en anpassning till arbetsmarknaden i stort och jag tror att de flesta inte kommer att tycka att det är extrema försämringar. SAS har kniven mot strupen och det vet de anställda, antingen har de ett jobb eller så har de inte det. De kanske tycker att det är bättre att ha lön än att inte ha någon lön alls.

Vågar man boka flygbiljetter med SAS framöver?

– Ja, jag ska åka med SAS om två veckor. Så illa ska det väl ändå inte vara. De har ändå jättebra ägare i tre stater och Wallenbergsfären, det ska mycket till innan de låter bolaget gå i konkurs.

Kommer sparpaketet att påverka resenärerna?

– Nej, det tror jag inte. Men när företag får en loserstämpel som SAS har fått är det inte bra, har man två likvärdiga alternativ väljer man kanske inte SAS. För att överleva på sikt måste de tvätta bort den här stämpeln.

Är SAS det nya Saab?

– Nej, det tror jag inte. SAS är ändå dominanta i Skandinavien och har i grunden en bra position i en marknad där den ekonomiska krisen inte är jättedjup. SAS har förutsättningarna, de har ett bra linjenät, bra personal, landar i tid och uppfattas som säkra. Man måste bara anpassa utgifterna efter inkomsterna.