Snart kan makar få dubbla efternamn

Uppdaterad 2013-05-30 | Publicerad 2013-05-28

DUBBLA EFTERNAMN Jenny och Henriks dröm om att ha samma efternamn kan bli verklighet med ny namnlag

Makarna Henrik och Jenny har i åratal kämpat för att få samma efternamn.

Nu är en lösning nära – namnlagen föreslås bli friare:

– Vi vill återge svenska folket delar av rättigheterna de en gång hade, som att bilda dubbla efternamn, säger Olle Abrahamsson, ordförande i namnlagskommittén.

I dag presenterade namnlagskommittén sitt förslag till en ny namnlag efter tre års utredning. Resultatet är en bred överenskommelse mellan de åtta riksdagspartierna.

– På många sätt återför vi den friare ordning som vi hade förut och då namnfrågan inte var så reglerad som i dag, säger Olle Abrahamsson, opolitisk ordförande, till Aftonbladet efter en pressträff i Rosenbad.

Förbud i 50 år

Det troligtvis mest uppskattade punkten i kommitténs förslag är att riva upp förbudet om dubbla efternamn.

– Det har rått förbud mot dubbelnamn de senaste 50 åren. I stället har vi haft en ordning med mellannamn som har fungerat dåligt och inte tillgodosett medborgarnas behov, säger Abrahamsson.

För de makar som gift sig och velat behålla bådas efternamn har det varit vägs ände. Den ena har fått behålla sitt tidigare efternamn som mellannamn - inte den andra.

– Det finns nog inga bestämmelser i namnlagen som har orsakat så mycket förbittring och irritation som mellannamnsreglerna.

”Låter jättebra”

Kommittén vill i stället införa generösa regler för dubbla efternamn. Det gläder bland annat Jenny Stagsegel Johansson och hennes man Henrik Johansson. De har tvingats ha olika efternamn mot sin vilja. När de gifte sig tog Jenny namnet Johansson och behöll efternamnet Stagsegel som mellannamn.

– Vår gemensamma dotter heter Stagsegel Johansson. Henne fick vi innan vi gifte oss. Men sonen som är två år heter bara Johansson. Han får inte hette Stagsegel, säger Jenny Stagsegel Johansson.

Det tar emot beskedet från kommittén med lättnad.

– Det låter jättebra. Vi vill alla heta Stagsegel och att våra barn sen ska få välja vilket efternamn de vill använda, säger hon.

Ask för förslaget

Förslaget styrks även av justitieminister Beatrice Ask (M) som på morgonen fick betänkandet överlämnat till sig.

– Jag tycker att det är viktigt att människor kan få heta det de vill heta. Det har jag förståelse för.

Yvonne Andersson (KD), riksdagsledamot, ingick i kommittén och tyckte inte alls likadant som sina kollegor. Hon tycker att äkta makar direkt ska få ett gemensamt namn och därmed också föra det vidare till eventuella barn.

– Jag tycker att släkt- och familjesammanhållningen fortfarande är viktig och bör stödjas. Känslan för den egna och släkten är betydelsefull för de allra flesta. Det talar mot namnsplittring, säger Yvonne Andersson.

Den nya lagen föreslås träda i kraft den 1 januari 2015.