Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Fabriksägare gripna efter katastrofen

Publicerad 2013-04-27

Två fabriksägare i Bangladesh har gripits efter katastrofen i onsdags.

De misstänks ha ignorerat varningar om sprickor i byggnaden - vilket skapade en dödsfälla för de anställda.

Samtidigt grävdes överlevande fortfarande fram på lördagsmorgonen.

Tusentals ursinniga anställda vid Dhakas textilindustri samlades i går utanför byggnaden för att protestera mot fabriksägarna och de dåliga arbetsvillkoren.

Trots att ägarna var medvetna om fuskbygget och trots varningar om stora sprickor i betongen lät de anställda gå till jobbet.

En ägare på flykt

Bangladeshs premiärmister har lovat att ställa ansvariga till svars och tidigt i fredags morse meddelade polisen att man gripit två ägare.

– Vi har gripit Bazlus Samad, styrelseordförande i New Wave Buttons och New Wave Style, och Mahmudur Rahaman Tapash, verkställande direktör på ett av bolagen, säger Shyaml Mukherjee, Dhakas biträdande polischef enligt Sky News.

En annan av ägarna, Mohammed Sohel Rana, håller sig fortfarande gömd men polisen har tagit in hans fru till förhör.

Ignorerade varningar

En organisation som förenar textilarbetarna varnade redan på onsdagsmorgonen för sprickorna i betongen och bad ägaren stänga ner fabriken.

Timmarna senare rasade hela bygget samman.

– De lyssnade inte på vår varning, säger Atiqul Islam, talesperson för organisationen.

Fabrikskomplexet hade över 3 000 anställda men det är oklart hur många som befann sig i byggnaden när den rasade. Omkring 2 400 har räddats och under fredagen hittades fler än 40 människor vid liv i husruinerna. Minst 328 människor dog.

Katastrofen är den värsta i historien för landets textilindustri som producerar kläder till företag i bland annat Spanien, Danmark och Irland.

– Vi tror att det fortfarande finns människor som är vid liv. Men de är för svaga för att kunna ropa på hjälp, säger Ahmed Ali, chef för räddningstjänsten, till AFP.