Aftonbladet

Dagens namn: Uno

SD backar om krav på att stycka upp Trafikverket

Niklas Svahn/TT

Publicerad 2024-06-11

Thomas Morell (SD), vice ordförande i trafikutskottet. Arkivbild.

Sverigedemokraterna har varit en av de kraftigaste kritikerna mot Trafikverket och velat se en uppdelning i ett vägverk och ett banverk.

Nu har SD släppt kravet.

– Det stämmer, det här är en fråga som vi drivit i flera år, säger Thomas Morell, SD:s talesperson i trafikutskottet.

I dag behandlades förslaget om att utreda en uppdelning av Trafikverket i riksdagens trafikutskott, vilket stöttades av Miljöpartiet och Socialdemokraterna. Förslaget hade fått en majoritet om SD hade varit med på tåget.

Men Morell säger att han haft en dialog med Trafikverkets generaldirektör Roberto Maiorana de senaste månaderna, en dialog som intensifierats den senaste veckan, vilket gjort att han svängt.

– Med de dialoger vi haft så känner vi, ”fine”, de har förstått poängen. Nu måste vi låta dem få göra det här, pröva och komma framåt. För vi har en situation som inte är acceptabel, så sent som i dag var det ju stopp på Stockholms central, säger Morell.

Han säger vidare att Trafikverket nu gått ut med att styrningen av verket ska anpassas och förbättras och ske genom ett så kallat sammanhållet systemansvar för väg-respektive järnvägssystemet.

– En utredning hade dragit iväg kanske ett, två år. Låt dem nu få lägga upp systemfunktion väg och järnväg. Se till att få järnväg och väg att funka, i annat fall kommer vi att ta det här politiskt. Nu har de möjlighet att göra något själva.

Socialdemokraternas talesperson Gunilla Svantorp anser att SD:s agerande är märkligt, med tanke på att de haft en så hög svansföring i frågan.

Morell säger att han inte fått några påtryckningar från övriga Tidöpartier om att släppa kravet.

ANNONS