Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Fatima, Leila

Så klarar pytonormens hjärta brakmåltiden

Hanna Odelfors/TT

Publicerad 2024-08-20 19.14

Ny forskning ger ledtrådar om hur pytonormen kan smälta sina stora byten. Här en nätpyton. Arkivbild.

När ett byte slukats sväller pytonormens hjärta upp. Ny kunskap om hur det går till kan på sikt hjälpa personer med hjärt-kärlsjukdom, hoppas forskare.

Pytonormar är kända för att svälja sina byten hela och ibland är måltiden större än ormen själv. En krokodil kan slinka ner, och i sällsynta fall människor.

Samtidigt kan arten vara utan mat i upp till ett år och hur ormarna plötsligt kan smälta så mycket mat på en gång har länge fascinerat forskare.

Flera av pytonormens organ förstoras rejält för att klara påfrestningen – däribland hjärtat. Nu har forskare vid bland annat universitetet i Boulder i Colorado, USA, studerat hur detta är möjligt.

De har undersökt hjärtan hos kungspytonormar, en mindre art av pyton, som antingen fastat i 28 dagar eller matats med hela råttor. Dygnet efter skrovmålet ökade hjärtats vikt med nästan 25 procent och anpassningen i hjärtat skedde ”anmärkningsvärt snabbt”, skriver forskarna.

Delar av hjärtmuskelcellerna blev mer avslappnade, samtidigt som hjärtats kamrar blev mindre stela, vilket gör att att hjärtat kan jobba mer effektivt.

Forskarna kartlade på molekylnivå vilka mekanismer som är iblandade i förändringen och menar att fynden på sikt kan få betydelse för att hitta nya behandlingar mot hjärt-kärlsjukdomar, men att mer forskning behövs.

Studien presenteras i vetenskapstidskriften PNAS.