Tiotals dödsoffer rapporteras i Gaza

TT

Publicerad 2024-07-12 11.30

Ytterligare tiotals personer har dödats i israeliska anfall i Gaza, enligt den Hamaskontrollerade vården.

Strider rasar på marken och det sker fortsatta anfall från luften.

Vården i Gaza räknar till 32 dödsoffer under natten till fredag, enligt en rapport som gick ut på morgonen. I dessa redogörelser skiljer de i regel inte på stridande och civila, men merparten sägs ha varit kvinnor och barn.

Strider har fortsatt i såväl nord som syd i Gaza, medan medlingar om vapenvila och frigivning av gisslan som hålls av Hamas fortsätter.

Israel beskriver det som att många terrorister har dödats i markstrider och anfall från luften. Extremiströrelsen Hamas egna kanaler rapporterar om ”fler än 70” israeliska flyganfall mot olika delar av Gazaremsan.

Raserad stadsdel

Efter två veckors intensiva strider i och anfall mot området Shujaiyeh i staden Gaza har israeliska styrkor gått vidare in i andra stadsdelar. Där fortsätter intensiva strider att rasa mot milismän från extremistgrupperna Hamas och Islamiska jihad.

I onsdags meddelade Israel att en militäroperation i Shujaiyeh hade avslutats och i samband med det regnade flygblad från luften där stadens alla invånare uppmanades att evakuera. Omkring 350 000 människor beräknas ännu vara kvar i den krigshärjade staden, som i utgångsläget är Gazaremsans största.

På torsdagen meddelade palestinska myndigheterna att minst 60 döda personer hade hittats i rasmassor efter de intensiva striderna i Shujaiyeh. Palestinskt civilförsvar beskriver området som en ”katastrofzon” och beräknar att 85 procent av den tidigare täta bebyggelsen där har lagts i ruiner.

”Skräck och rädsla”

Umm Ihab Arafat, en av stadens Gazas invånare, följer flygbladens uppmaning och berättar för AFP att hon har tvingats till evakuering fyra gånger om hittills under kriget. Hon sitter med sina barn på en sandhög, mot en fond av rasmassor och surrande drönare i luften.

– De (barnen) förtjänar att vila. Deras ögon är fyllda av skräck och rädsla, säger hon.

Internationella Rödakorskommittén (ICRC) larmar om att mängder av familjer sitter fast i stadsområdet och att dess hjälparbetare inte har möjlighet att hjälpa alla människor som behöver hjälp.

Dessutom understryker ICRC att invånarna uppmanas att fly söderut till överbefolkade områden där det pågår strider och råder brist på förnödenheter.

Israels militär har på fredagen meddelat att operationer pågår även i Rafah, den stad som ligger intill områdets södra gräns.