Aftonbladet

Dagens namn: Lars

Medlare: Återuppta fredsförhandlingar om Gaza

TT-AFP

Uppdaterad 2024-08-09 01.14 | Publicerad 2024-08-08 23.27

Bild tagen efter en israelisk attack i Deir al-Balah i Gaza den 6 augusti.

Medlarländerna i Mellanösternkonflikten uppmanar Israel och terrorstämplade Hamas att återuppta slutgiltiga fredsförhandlingar.

Qatar, Egypten och USA bjuder in parterna till nya samtal den 15 augusti.

Uppmaningen finns i ett gemensamt uttalande som skrivits under av USA:s president Joe Biden, Egyptens president Abdel Fattah-el Sisi och Qatars emir Tamim bin Hamad Al Thani.

”Det finns ingen ytterligare tid att slösa bort eller ursäkter från någon part för ytterligare förseningar”, skriver de.

Enligt uttalandet har en slags ram för överenskommelsen redan slutförts, och allt som återstår är detaljerna i hur det ska genomföras.

Högt uppsatta amerikanska diplomater har under de senaste dagarna sagt att man är nära en lösning som skulle inbegripa eldupphör och att de som fortfarande sitter som gisslan släpps fria.

– Vi tror verkligen att vi befinner oss i slutfasen av en uppgörelse om ett ramverk, sade talespersonen för det amerikanska utrikesdepartementet, Matthew Miller, på onsdagen.

Enligt förslaget ska förhandlingarna hållas i Doha eller i Kairo.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu meddelar att Israel kommer att delta.

”Israel kommer den 15 augusti att skicka en delegation av förhandlare till den överenskomna platsen för att slutföra detaljerna kring en överenskommelse”, skriver Netanyahus stab i ett uttalande.

Hamas har ännu inte uppgett om de kommer att delta eller inte.