Aftonbladet

Dagens namn: Lars

Carter: Försöker leva för att rösta på Harris

TT-AFP

Publicerad 2024-08-03 22.36

Jimmy Carter vid begravningsceremonin för sin hustru Rosalynn Carter i november 2023.

USA:s förre president Jimmy Carter, 99, är fast besluten att leva så att han kan rösta på Kamala Harris i höstens presidentval. Expresidenten, som fyller 100 år den 1 oktober, får palliativ vård sedan mer än ett år tillbaka.

– Jag försöker bara klara av att rösta på Kamala Harris, sa Carter till sin son Chip i veckan, vilket hans barnbarn Jason Carter återberättade för Atlanta Journal-Constitution.

Enligt vad familjen säger till Atlanta Journal-Costitution har expresidenten den senaste tiden varit ”piggare och intresserad av politik”.

Harris, Carters demokratiska partikamrat, kommer att möta republikanen Trump i presidentvalet den 5 november. Förtidsröstningen i delstaten Georgia inleds den 15 oktober - två veckor efter den tidigare presidentens hundraårsdag.

Carter, som satt i Vita huset 1977-1981, är den äldsta nu levande expresidenten. Han har varit sjuk i flera år och hans familj meddelade att han skulle börja få palliativ vård redan i februari 2023 – något som många tolkade som att Carter var nära slutet av sitt liv.