Chat GPT ska hjälpa svenska undersköterskor

Marcus Alexandersson/TT

Publicerad 2023-12-12

Civilminister Erik Slottner (KD) med ansvar för digitaliseringsfrågor vid en pressträff under tisdagen.

Svensk offentlig sektor ska få en AI-assistent. Tanken är att skapa en Chat GPT-liknande tjänst för exempelvis vården som ska underlätta arbetsbördan.

Assistenten, som enklast liknas vid en textchatt, ska utvecklas i huvudsak av AI Sweden, som är Sveriges nationella AI-center. I ett första utvecklingsskede kommande halvår ska bland andra Kungsbacka kommun vara testpiloter.

– Ett tänkbart område är för undersköterskor som inte ska behöva slå och leta efter information i ett möte med en brukare, där ska assistenten hjälpa så sköterskan kan fokusera på brukaren, säger Iwona Carlsson, digitaliseringschef i Kungsbacka kommun.

Konkret verksamhet

2026 är det tänkt att assistenten – som i dagsläget enbart fokuserar på text – ska finnas brett tillgänglig i landet. Rent tekniskt kommer de första offentliga aktörerna att bidra med data till utvecklingen av tjänsten, där förhoppningen är att ökad användning ska leda till en bättre tjänst.

– Jag gillar när det går från allmän forskning och teorier till konkret användning. Det är ju det vi fortsatt lite väntar på, inte minst inom offentlig förvaltning, att vi ska ta ner de här idéerna som finns till konkret användning i verksamheter, säger civilminister Erik Slottner (KD) med ansvar för digitaliseringsfrågor vid en pressträff.

”AI-motor”

Hur ser du på säkerhetsaspekten i det här? Offentlig verksamhet är stor och till vissa delar full med känsliga uppgifter.

– Vi har väldigt reglerade patientdatalagar i Sverige. Och vi kan inte röja personuppgifter som personer inte vill få röjda. Så här är utmaningen att med den lagstiftning vi har få användning av den data vi har i landet. Så att vi kan rädda människoliv och ge en bättre vård och omsorg. Det är det som det här handlar om, säger Slottner.

Vid sidan om AI-assistenten för offentlig sektor presenterade AI Sweden under tisdagen även en fördjupad satsning på ”nästa generations” AI-modell. Tanken är att få fram en så kallad multimodal modell – en ”AI-motor” som kan hantera både text, ljud och bild samtidigt. Även det projektet är långsiktigt och väntas inte vara färdigt förrän tidigast 2026.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln