Ryssland: Drönare nedskjutna över Krim

TT-AFP

Publicerad 12.22

Ryssland säger sig ha skjutit ned 33 drönare under natten över den annekterade Krimhalvön. Landet ska även ha förstört tio undervattensdrönare, hävdar det ryska försvarsdepartement.

Ukraina uppger att försvaret fortsätter i en by i Cherson, där Ryssland sedan länge har hävdat kontroll.

Guvernören på Sevastopol, den ryska Svartahavsflottans främsta bas på Krim, sade tidigare på torsdagen att de höga ljud som hördes i staden hade kopplingar till den ryska arméns svar mot en drönarattack.

Två drönare ska även ha skjutits ned över Bryansk-regionen i västra Ryssland.

”Det fanns inga dödsoffer eller skador”, skriver guvernören Alexander Bogomaz på Telegram.

Så sent som förra månaden dödades fyra personer och fler än 150 skadades i en drönarattack på annekterade Krimhalvön. Ryssland anklagar Ukraina för den dödliga attacken.

Båda sidor har använt drönare i stor utsträckning under hela konflikten.

Vid samhället Krynky i regionen Chersons södra delar uppges ukrainska försvarsinsatser fortfarande pågå.

– Ukrainas försvarsstyrkor fortsätter att utföra stridsuppdrag på den vänstra stranden av floden Dnipro, inklusive Krynky-området, säger den ukrainska militärens talesperson Dmytro Lychovij, i statlig tv.

Redan i februari hävdade Ryssland att dess styrkor hade tvingat bort ukrainska soldater från byn, som enligt uppgifterna då var under rysk kontroll.

Enligt Lychovij är Krynky ”fullständigt förstört” och i spillror, och är numera en plats där det är praktiskt taget omöjligt att hålla ett försvar.