Aftonbladet

Dagens namn: Uno

Tyskland tillåter ukrainska anfall i Ryssland

Martin Mederyd Hårdh/TT

Publicerad 2024-05-31

Tysklands regering tillåter Ukraina att avfyra tyska vapen mot mål i Ryssland.

Flera länder har svängt i den känsliga frågan i ett läge där Ukrainas näst största stad beskjuts näst intill obehindrat.

Miljonstaden Charkiv ligger ungefär två mil från gränsen. Den har stått emot ockupationsstyrkorna under det drygt två år långa kriget – men står till stora delar försvarslös inför ett tungt ryskt bombardemang från nära håll.

”Tillsammans är vi övertygade om att Ukraina har rätt enligt internationell lag att försvara sig mot dessa attacker”, meddelar den tyska regeringens talesperson Steffen Hebestreit.

Tyskland följer en rad länder som har svängt i frågan under den senaste veckan. Det välkomnas i Ukraina.

– Det kommer på ett betydande sätt förstärka vår förmåga att slå tillbaka mot ryska försök till ansamling på andra sidan gränsen, säger Serhij Nykyforov, talesperson för Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, enligt AFP.

Har befarat upptrappning

Ukrainas rätt till självförsvar poängterades också av Tysklands förbundskansler Olaf Scholz när han talade om saken sida vid sida med Frankrikes president Emmanuel Macron tidigare i veckan.

Macron gav då klartecken för ukrainska anfall med franska vapen, förutsatt att de riktas mot platser som Ryssland anfaller Ukraina ifrån.

Ukrainas allierade gav landet vapen under villkor att de inte skulle användas mot mål i Ryssland, med farhågor om upptrappning.

Flera länder har svängt och tillsammans med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg satt press på USA att också släppa på tömmarna.

USA har också gett klartecken, sade anonyma amerikanska regeringskällor till många medier på torsdagskvällen. Det gäller dock anfall mot ryska styrkor som anfaller Ukraina och inte anfall med till exempel Atacms-robotar eller längre in i Ryssland, underströk de.

Även från ukrainskt håll meddelas att många begränsningar kvarstår.

Nya nattliga anfall

Natten till fredag träffades ett lägenhetshus i Charkiv i ett ryskt robotanfall och minst tre personer dödades. Under helgen skedde ett av de värre anfallen mot civila mål i storstaden, då precisionsbomber slog ned i ett byggvaruhus och dödade minst 17.

Fler än 11 000 personer har evakuerats från gränstrakterna när Ryssland försöker gå på ny markoffensiv in i regionen.

När landets allierade har diskuterat gränsdragningen inför öppen ridå har Rysslands president Vladimir Putin varnat: Om västvapen används mot Ryssland så kommer det få ”allvarliga konsekvenser”.