Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sture

Senare pension i Kina: Ska jobba minst tre år till

TT-AP-AFP

Publicerad 11.19

Arbetare i en fabrik som tillverkar fordonshjul i en fabrik i Binzhou i östra Kina. Arkivbild.

Hundratals miljoner kineser får vänta längre på att njuta av ålderdomen. Med start nästa år höjs pensionsåldern, som nu är bland de lägsta i världen, i jättelandet.

I praktiken innebär det att män, som i nuläget går i pension när de fyller 60 år, måste vänta tills de fyller 63, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Nya Kina. Kvinnor pensioneras nu när de fyller 50 eller 55 år, beroende på arbetsuppgift. För dem höjs pensionsgränsen till 55 respektive 58 år.

Förändringarna ska införa gradvis under en femtonårsperiod med start nästa år. Kineser tillåts även pensionera sig senare om de gör en sådan överenskommelse med sin arbetsgivare.

Bakom åtgärderna ligger dramatiska demografiska förändringar. Under 2023 minskade Kinas befolkning för andra året i rad: Kineserna blev drygt 2 miljoner färre och befolkningen uppgick till 1,409 miljarder människor, enligt den nationella statistikbyrån. Antalet födslar hade då minskat sju år i rad och halverats sedan 2016.

Parallellt blir kineserna allt äldre.

Pensionsåldern i Kina har inte höjts på decennier och tillhör den lägsta i världen. Frågan har dock diskuterats i Peking i åratal och Li Changan, arbetsmarknadsekonom vid University of International Business and Economics i Peking, säger till AFP att beskedet inte borde komma som en överraskning.

– Jag tror de flesta är mentalt förberedda på detta.