Aftonbladet

Dagens namn: Uno

Johan Pehrson kräver stopp för finansiering efter trollhärvan

Publicerad 2024-05-17

L-ledaren Johan Pehrson kräver stopp för finansiering av trollkonton via partistödet.

– Det måste vara tydligt att det är ett parti som står bakom budskapet, säger han.

Tidöpartiernas partisekreterare möttes under torsdagen. Efter mötet meddelade SD att de inte tänker ta bort några av de anonyma konton på sociala medier som det rapporterats om i TV4:s Kalla Fakta.

Något Liberalerna krävt.

Under torsdagskvällen och fredagen har det hållits krismöten i Liberalerna. Partiledare Johan Pehrson kallade på förmiddagen till presskonferens i Göteborg ”Om partiets syn på de senaste dagarnas utveckling med anledning av Kalla faktas SD-avslöjande”.

Enligt uppgift till Aftonbladet kan L-ledaren kräva stopp för finansiering av trollkonton via partistöd på pressträffen.

Johan Pehrson bekräftar på en pressträff att så är fallet.

– Jag hoppas att många partier, alla partier helst, kommer att kunna ställa sig bakom detta. Men den frågan får ställas till de andra partierna, säger han.

Sverigedemokraterna har meddelat att de inte tänker omgående ta bort de anonyma kontona. Därför ser vi ett behov av att detta tydligare regleras i lag, säger Johan Pehrson vidare.

Johan Pehrson på presskonferensen.

Så ska det gå till

Liberalerna vill nu att den parlamentariska kommitté som tillsattes i juni 2023, vars uppdrag är att göra en översyn av politiska partiers kontakter med lobbyister och förekomsten av anonyma bidrag, också ska ge förslag på ett förbud mot att partier sprider reklam anonymt.

– En ton, en råhet och satir i sociala medier där många agerar är större än både Tidöavtalet och större än Sverigedemokraterna, säger Johan Pehrson.

Johan Pehrson säger vidare att han är av uppfattningen att SD-ledaren Jimmie Åkesson har öppnat för att göra förändringar.

Detta trots att Åkesson tidigare sagt att partiet ”inte har något att skämmas för” och att SD också gjort klart att partiet vägrar ta bort några anonyma konton.

SD-ledaren Jimmie Åkesson.

”Människor är skitförbannade”

Pehrson säger att SD inte behöver stödja ett förslag om att förbjuda partier från att sprida politiska budskap anonymt.

– Det är upp till varje parti att bestämma vad man tycker. För Liberalernas del är det här en utredning som ligger helt utanför det vi samarbetar kring inom ramen för Tidöavtalet. Alla får ansluta sig, säger Johan Pehrson.

Tidigare har det kommit krav inom L om att partiet måste pausa samarbetet inom Tidöavtalet så länge SD håller kvar sina anonyma konton.

– Människor i mitt parti är skitförbannade, säger Johan Pehrson.