Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Välplanerat anfall mot svensk trupp

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-10

Det var en grupp om åtta svenska soldater som attackerades i Afghanistan på torsdagskvällen. Under fredagen framkom fler detaljer om anfallet, där en afghansk polis dödades och två skadades.

Överfallet inträffade vid 21-tiden svensk tid, 30 kilometer väster om Mazar-i-Sharif i området Chahar Bulak.

Välplanerat

Svenskarna färdades i två Toyota Landcruiser och var ute på uppdrag med afghansk polis när angriparna slog till med eldhandvapen, kulsprutor, raketgevär och handgranater.

Det var ett välplanerat anfall, enligt Försvaret.

Polisernas fordon, som körde först, träffades av en granat.

– Soldaterna blev beskjutna med finkalibrig eld och understödsvapen. Det blev en eldstrid och den svenska enheten backade ungefär 200 meter, lämnade fordonen och intog stridsställning i ett dike, berättar Philip Simon, pressekreterare vid Försvarsmakten, för TT.

Gav första hjälpen

Medan halva gruppen fortsatte att besvara angriparnas eld, avancerade de övriga till de afghanska polisernas fordon och började ge de skadade första hjälpen.

– Därefter drog sig angriparna tillbaka och soldaterna säkrade platsen. De skadade fördes med Isaf-helikoptrar till ett fältsjukhus, säger Philip Simon.

Enligt överste Enligt Håkan Hedlund, kontingentchef i Afghanistan, räddade soldaternas agerande "troligtvis livet på poliserna".

Svenskarna klarade sig utan svårare skador. En av soldaterna fick nedsatt hörsel, en annan fick en lättare skada i handen.

Vilka angriparna var är okänt, dock har talibananknutna grupper tidigare genomfört sprängdåd och angrepp mot polisen i området.

Två döda svenskar

Torsdagens attack är inte den första mot svenska soldater i Afghanistan. I november och oktober förra året skedde sammanlagt tre eldöverfall.

I november 2005 detonerade en fjärrutlöst sprängladdning riktad mot en grupp svenska soldater i närheten av Mazar-i-Sharif. Två av svenskarna avled av de skador de fick.

I Afghanistan finns i dag drygt 70 000 utländska soldater. Av dem ingår 50 000 i den Natoledda styrkan Isaf – International Security Assistance Force – som är i landet på FN:s uppdrag. 20 000 soldater deltar i den USA-ledda styrkan OEF, Operation Enduring Freedom.

De närmare 400 svenska soldaterna i norra Afghanistan ingår i Isaf. Sverige ska i år utöka sin Afghanistanstyrka, som väntas omfatta 500 man.

Nära Mazar-e-Sharif i
Afghanistan