Pressat läge i S-ledningen

Publicerad 2013-04-19

Lägger över skuld på Veronica Palm: ”Har stort ansvar”

PRESSAD LEDNING  Den högsta ledningen inom Socialdemokraterna – Magdalena Andersson, Stefan Löfven, Mikael Damberg och Carin Jämtin – har hamnat i ett svårt läge efter Mustafa-affären.

Omar Mustafa-affären ökar pressen på S-toppen.

I går diskuterades turbulensen på ett flera timmar långt möte med partiets högsta ledning.

– Situationen är beklaglig för partiet, säger parti­sek­re­teraren Carin Jämtin (S).

Socialdemokraternas parti­ledning har under den senaste veckan försökt rikta strålkastarljuset mot distriktet i Stockholm – som man säger bär ansvaret för hanteringen av Omar Mustafa- affären. Mustafa tvingades lämna sin post som suppleant i partistyrelsen efter bara sex dagar.

Avvisade kraven

S-ordföranden i Stockholm, Veronica Palm, var den som uppmanade Mustafa att avgå. Det var hennes distrikt som nominerade honom till partistyrelsen.

– Tyvärr avvisade Omar kraven på att tillräckligt tydligt ta avstånd från den policy kring inbjudningar som hade gett upphov till anklagelser om antisemitism och homofobi, skrev hon i förrgår i en debatt­artikel i Aftonbladet.

Enligt SvD fattades beslutet att sparka Mustafa av Palm och kommunsekreterare Olle Burell, utan att resten av Stockholms arbetarekommuns styrelse var med.

Smög in via kulvertar

Först i går förmiddag svara­de hon på frågor. En mycket ifrågasatt Veronica Palm mötte pressen i riks­dagen. Allt fler S-företrädare har under de senaste dagarna krävt att hon lämnar ord­förandeposten i Stockholm.

Men Palm har inga planer på att avgå.

– Jag kandiderar och stannar om medlemmarna vill, säger hon.

Hon medgav dock att hon bär ett stort ansvar för affären, som drabbat både Mustafa och partiet.

Bara några timmar efteråt, vid lunchtid, samlades S verkställande utskott på partiets riksdagskansli i Stockholm.

Mötet var pla­nerat sedan länge men mycket tid kom även där att läggas på Omar Mustafa-affären. Ledamöter­na duckade för journalisternas frågor och anlände i stället via riksdagens kulvertar.

Slutenheten kritiseras

Strax efter klockan fem lämnade ledamöterna partikansliet. Ingen valde huvudentrén. Varken partiledaren Stefan Löfven eller de andra S-topparna ville uttala sig. Sent i går kväll fick Afton­bladet en intervju med partisekreteraren Carin Jämtin. Under dagen hade hon gett olika besked till olika medier om varför Mustafa behövde lämna sin post.

Jämtin har tidigare sagt att partiet måste styra upp sina valprocesser. Även tidigare har partiet fått omfattande kritik för att val av partiföreträdare varit alltför slutna.

– Ytterst handlar det här om brister i rutinerna för hur personer väljs i vårt parti och därför har jag tillsatt en arbetsgrupp som ska påbörja ett förbättringsarbete. Det här ska inte få hända igen. Risken är att det här tar fokus från vår politik, säger hon.

Skyller på Palm

Partisekreteraren säger att S ledning självklart har det yttersta ansvaret. Men man lägger också mycket skuld på Veronica Palm och S i Stockholm.

– De har ett stort ansvar för vilka de nominerar och att dessa representanter både är lämpliga och åt­njuter förtroende.

Under tiden fortsätter kritiken mot hur partiet hanterat affären.

– Den partikongress som väljer någon får fan också stå för det, sa S-märkta stats­vetaren Stig-Björn Ljunggren i SVT Debatt i går kväll.

DETTA HAR HÄNT

7 april Omar Mustafa väljs in i partistyrelsen som suppleant på partikongressen i Göteborg efter att ha nominerats av Stockholms arbetarekommun.

9 april Uppgifter sprids om att Mustafa som ordförande i Islamiska förbundet bjudit in antisemitiska föreläsare till konferenser.

10 april I Aftonbladets Parti­programmet anklagar tidigare S-ledaren Mona Sahlin Mustafa för antisemitism och kräver att partiledningen tar avstånd.

11 april Stefan Löfven uppger att Mustafa har partiets stöd eftersom ledamoten lovat bättring.

13 april Löfven kräver att Mustafa måste välja sida mellan partistyrelsen och Islamiska förbundet. S-ordförande i Stockholm, Veronica Palm, kräver att han hoppar av partistyrel­sen. Senare lämnar Mustafa alla uppdrag i partiet.

15 april Föreningen Hjärta, troende socialdemokrater i Stockholm, demonstrerar utanför partihögkvarteret för att stödja Mustafa.

16 april 29 aktiva socialdemokrater kritiserar S-ledningen för hanteringen av Mustafa och menar att han borde ha fått sitta kvar. Moissis Nikolaidis, representantskapsombud i Stockholm, kräver Veronica Palms avgång.

17 april Palm bryter tystnaden i en debattartikel och menar att Mustafa inte var beredd att tydligt nog ta avstånd från att bjuda in personer med anti­semitiska och homofobiska personer.

DÄRFÖR PETADES OMAR MUSTAFA – TRE OLIKA VERSIONER

Partiledningen

14 april Träder partisekreterare Carin Jämtin fram och hävdar i en TT-intervju att partiledningen inte ligger bakom:

– Vi har inte ställt något ultimatum att han ska avgå. Det är Stockholms arbetarekommun som fattat det här beslutet.

16 april Jämtin håller med Stockholms arbetarkommun om att Mustafa inte kunde sitta kvar i partistyrelsen:

– De har gjort bedömningen att det skadar förtroendet för det socialdemokratiska partiet och jag delar den bedömningen.

18 april Vid lunchtid talade Jämtin om svårigheter att sitta på två stolar samtidigt. Det hade även Löfven påpekat timmar innan Mustafa avgick.

– Stockholms arbetarkommun har uppenbarligen haft dialog om svårigheter med att sitta på två stolar samtidigt, att vara ordförande för en helt annan organisation och sitta i vår partistyrelse. I den dialogen har man kommit fram till att be Omar Mustafa att avgå, säger Jämtin.

På eftermiddagen tog hon tillbaka det uttalandet och sa i stället:

– Grunden för det hela, som arbetarekommunen också har redogjort för alldeles utmärkt, handlar om att han inte tillräckligt tydligt tog avstånd ifrån att säga att han inte skulle bjuda in talare som uttryckte avskyvärda åsikter.

Omar Mustafa

13 april Mustafas avskedsbrev publicerades på Aftonbladet: ”Partiledningen menar dock att man inte kan förena ett partiuppdrag och ett uppdrag i det muslimska civilsamhället. Partiledningens uppfattning är inte bara beklaglig, det är även en skrämmande signal till muslimer och andra troende socialdemokrater. Jag uppfattar att partiledningen därmed inte har förtroende för mig och tvingar mig att lämna samtliga mina uppdrag i partiet.”

S-distriktet i Sthlm

13 april S-ordföranden Veronica Palm berättigar petningen med att ”situationen blev ohållbar”.

16 april Palm uttalar sig för första gången om skälet till Mustafas avgång.

– Jag valde att be honom att lämna partistyrelsen – men inte för att jag såg den här floden av rasism. Jag gjorde det av skäl som jag inte har möjlighet att diskutera med er.

17 april I en debattartikel på Aftonbladet skriver Palm och kommun­sekreterare Olle Burell att skälet var att Mustafa inte tydligt nog tog avstånd ifrån att bjuda in föreläsare med antisemitiska och homofoba åsikter.