Polisåklagare försökte få kvinna att dra tillbaka anmälan

Publicerad 2012-12-20

Kvinnan anmälde poliser och åklagare – då försökte polisåklagaren som hade hand om fallen få henne att ta tillbaka anmälningarna.

I ett hundratal mejl har han hånat och förlöjligat kvinnan, avslöjar Ekot.

Åklagaren, som arbetar vid Riksenheten för polismål, har bara under det senaste året skickat ett hundratal mejl till kvinnan avslöjar Sveriges radio Ekot, som tagit del av konversationen.

I mejlen skriver mannen saker som tyder på att han vill att kvinnan ska dra tillbaka anmälningar hon gjort mot poliser och åklagare. "Äntligen har jag fått en ny anmälan från dej som jag kan skriva av", skriver mannen i ett av mejlen.

"Är synnerligen olämpligt"

I ett annat skriver han om hur han lagt ner ett av ärendena och avslutar brevet: "Jag tar med dom hem till majbrasan…", enligt Ekot.

När kvinnan vid flera tillfällen ska ha velat få åklagarens beslut om att lägga ner ärendena överprövade har han uppmanat henne att ta tillbaka sin begäran. "NEJJJJJJJ……. Inga överprövningar!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!", ska mannen bland annat ha skrivit till kvinnan.

– Det finns många exempel i den här digra korrespondensen som är synnerligen olämplig, där åklagaren uttryckt sig på ett sätt som inte är acceptabelt, säger Mats Åhlund, åklagarens chef på Riksenheten för polismål, till Ekot.

Skickade nakenbilder

Kvinnan ska vid några tillfällen ha skickat lättklädda bilder på sig själv till mannen och bland annat fått till svar att det finns "snygga rättshaverister nu för tiden". Enligt Ekot har också polisåklagaren skickat bilder till kvinnan, bland annat på en tjur som bestiger en ko.

– Det här är ytterligare ett exempel på just det jag har sagt. Han har involverat sig i en diskussion med henne som är synnerligen olämpligt, säger Mats Åhlund till Ekot.

Enligt honom förs nu "en dialog" med mannen där man tittar på vad han ska ha för arbetsuppgifter i framtiden. Till Mats Åhlund har mannen sagt att han är ångerfull och att han vet att uppträtt olämpligt.

Varken kvinnan eller åklagaren har velat ge några kommentarer.

ANNONS