Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Merkel och Hollande måste gräva ner stridsyxan

Den snabba resan visar vikten av relationen Tyskland-Frankrike

Hollande och Merkel.

Bara timmar efter han svors in satte sig Frankrikes nye president Francois Hollande på ett plan till Berlin.

Det är där det avgörs om Merkozy kan förvandlas till Merkollande.

Grundbulten i hanteringen av skuldkrisen har varit den fransk-tyska axeln. Angela Merkel och Nicolas Sarkozy träffades så ofta och utvecklade en sådan samsyn att de till slut tycktes smälta ihop till en enhet, Merkozy.

Nu undrar alla oroligt om högerkanslern Merkel ska kunna utveckla samma personkemi och ett lika nära och givande samarbete med den socialistiske presidenten Hollande.

Hollande markerade under hela valrörelsen mot Merkel med uttalanden som att ”det är inte Tyskland som bestämmer”. Han lovade också väljarna att omförhandla finanspakten som räddade euron från kollaps. Han vill satsa sig ur krisen istället för att bara spara.

Merkel var ovanligt uttalad i sitt stöd för Sarkozy under valrörelsen. Hon vägrade att som brukligt ta emot Hollande för en artighetsvisit före valet.

Lära känna varandra

Att Hollandes första utlandsresa går till Tyskland är knappast överraskande men att han åker dit bara timmar efter att ha svurits in visar hur avgörande relationen mellan de två länderna är för Europas framtid.

Mötet uppges vara förberett i minsta detalj så att de två inte ska hamna snett från början. I första hand är det till för att de två ska få lära känna varandra, inte för att lösa konflikten mellan spara och slösa.

Men ganska snart måste de ta itu men stridsfrågorna och hitta en kompromiss. Merkel säger blankt nej till att omförhandla finanspakten men är öppen för att komplettera den med en "tillväxtpakt". Förmodligen kan Hollande svälja en sådan lösning om satsningarna på tillväxt blir tillräckligt stora. Frågan är var pengarna ska komma ifrån. Att använda EU:s strukturfonder lär inte räcka långt.

Andrafiolen

Det finns de som säger att Merkel och Hollande kommer att komma överens därför att de måste.  Utan Tyskland/Frankrike som draglok i processen blir det svårare för övriga EU att enas om den fortsatta hanteringen av skuldkrisen.

Skulle samarbetet spricka finns risken för en uppdelning av Europa i nord och syd vilket kan bli ett hot mot hela EU.

Trots den inledande tuppfäktningen tror de flesta att Hollande är mer samarbetsvillig än han låter. Han är känd som en kompromissernas man. Personlighetsmässigt borde rentav Hollande och Merkel passa bättre ihop än kombinationen Merkozy. Båda är lugna, eftertänksamma och pragmatiska.

Men det förutsätter att Hollande i likhet med Sarkozy är beredd att spela andrafiolen.