Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Vad händer nu?

Publicerad 2011-12-19

Kim Jong-Ils död kan innebära initiala oroligheter, men förhoppningsvis en förbättring på lång sikt.

Det menar Linus Hagström, docent i statsvetenskap, på Utrikespolitiska institutet.

Linus Hagström

Vad händer nu?

– Av allt att döma tar Kim Jong-Un över. Successionsordningen har riggats till förmån för honom i flera år, han har fått högre och högre positioner, börjat delta i parader, och så vidare.

Förändrar det här säkerhetsläget i regionen?

Det kommer att bli inslag av instabilitet framför allt internt i Nordkorea. Det man funderar på är om Kim Jong-Un verkligen själv kommer att ta kontrollen över landet, av allt att döma kommer han att ha medhjälpare som i praktiken är de som styr. Frågan är dock om det finns en enighet i planen på hur den här successionen ska ske, eller om det kommer att bli en maktkamp. Risken för det är relativt stor.

Om det blir en maktkamp, mellan vilka?

– Det verkar i alla fall som att ingen av Kim Jong-Uns syskon än så länge har för avsikt att försöka ta över broderns post, och även Kim Jong-ils syster och hennes make tror jag fortsätter att vara lojala mot hans önskan. Det är svårt att spekulera om. Det har ju varit en succession i Nordkorea tidigare, när Kim Jong-Il tog över efter Kim Il-Sung 1994, men det var ju ett helt annat läge då han hade preparerats för rollen i 30 år.

Skulle du sägare att Nordkorea är en farligare eller säkrare plats efter Kim Jong-Ils död?

– En farligare plats, åtminstone tillfälligt.

Vad betyder det här för Nordkoreas folk?

– Bra fråga. Det är svårt att säga. På längre sikt kan det bli konflikter där olika politiska alternativ etabelerar sig. Andra ledare kan börja visa framfötterna. Det enda som är säkert är att Nordkorea nu kommer gå in i en sorgeperiod åtminstone fram till begravningen i slutet av december.

Vad betyder det för omvärlden?

– Det man funderar över är om det på sikt kan bli en ledarstrid som så småningom kan göra att mer reformvänliga krafter tar över. Det skulle i såndana fall kunna leda till en förbättring för både Nordkorea och världen, men det är för tidigt att säga. andra ledare kan börja visa framfötterna.

Vad kommer att hända med Kim Jong-Ils kropp? Balsameras han som Kim Il-Sung?

– Jag vet inte. Det är inte omöjligt, men man måste komma ihåg att Kim Il-Sungs ställning är en helt annan än Kim Jong-Ils. Han har inte alls samma mytolgi kring sin person och har hela sitt liv levt i sin pappas skugga.