Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Sverige får stöd i vitrysk konflikt

Publicerad 2012-08-10

EU vidtar åtgärder – men ännu inga konkreta beslut

Vitrysslands president Aleksander Lukasjenko.

Diplomatkrisen mellan Sverige och Vitryssland har nu fått EU att agera.

Under ett toppmöte har man beslutat att vidta åtgärder mot regimen – men har inte bestämt vilka.

– Det är viktigt att de 27 EU-länderna först är ense om saken, säger Anders Jörle, presschef på UD till Aftonbladet.

Samtliga ambassadörer i EU samlades under fredagen i Bryssel för ett sammanträde om den diplomatiska krisen mellan Sverige och Vitryssland.

Något konkret kom man under mötet inte fram till – men efter att USA ställt sig bakom Sverige har nu EU gjort samma sak.

– Alla kom in och gav sitt stöd till Sverige. Det finns en stark känsla av att det här är ingen sak mellan Sverige och Vitryssland, utan det här är en sak mellan EU och Vitryssland, säger Olof Skoog, ordförande i kommittén för utrikes- och säkerhetspolitik, till TT.

Ambassadörer kvar

Att göra som i våras då Bryssel uppmanade EU:s länder att kalla hem sina ambassadörer var inte aktuellt.

– Det har inte diskuterats alls. Däremot sägs det tydligt att det vitryska beslutet har påverkat den politiska dialog vi har med Vitryssland och att vi bör överväga hur den ska fortsätta. Det handlar om vilken nivå vi har kontakt med landet, säger Olof Skoog.

En sådan åtgärd var det minsta Sverige kunde begära, enligt Aftonbladets utrikespolitiska expert Wolfgang Hansson.

Carl Bildt har tidigare hållit en hård ton mot president Aleksander Lukasjenko och kallat honom för ”buse”, vilket bidragit till att Vitryssland skyller utvecklingen på Sverige.

På sin Twitter har han kommenterat fredagens möte:

”EU:s kommitté för utrikes- och säkerhetspolitik uttrycker allvarlig oro över det Vitryssland har gjort. Det kommer också att påverka sanktionsbesluten”, skriver utrikesministern.

Sedan tidigare har sanktioner från EU slagit mot 32 företag och 243 personer från Vitryssland som inneburit inreseförbud till EU-länder och frysta tillgångar. President Aleksander Lukasjenko är en av de som drabbats av sanktionerna.

Läget samma

På Utrikesdepartementet är man inte besviken över att några tydliga sanktioner utfärdades.

– Jag tror inte vi hade några sådana förhoppningar. Det har varit förutsättningslöst från vår sida om hur det skulle gå. Nu händer inte så mycket utan vi får avvakta och se, säger UD:s presschef Anders Jörle till Aftonbladet.

Läget mellan Vitryssland och Sverige är detsamma.

– Den vitryska ambassaden stänger och vi får ta hem våra diplomater och det är läget som det ser ut, säger Anders Jörle.