Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Nu måste EU markera mot Europas sista diktator

Alla EU-länder väntas kalla hem sina ambassadörer från Vitryssland

När det gäller euron har EU svårt att visa en enig fasad utåt.

Mot Vitryssland borde det vara lättare.

I dag kommer alla att ställa sig som en man bakom Sverige i konflikten med Europas sista diktator.

I eftermiddag träffas EU:s ambassadörer för att bestämma sig för hur man ska svara på president Alexandr Lukasjenkos beslut att stänga den svenska ambassaden.

Förväntningen är att det blir en kraftig markering. Att alla EU-länder tillfälligt kallar hem sina ambassadörer från Minsk är det minsta en svensk utrikesminister måste begära. Kanske kombinerat med ett hot om tuffare sanktioner om Lukasjenko inte lägger av med sina diktatorsfasoner.

Senast EU drog tillbaka sina ambassadörer från Minsk var i februari i år när Lukasjenko kastade ut Polens ambassadör.

”Sverige kan vara stolt”

Den här gången var USA först med att ge Sverige sitt stöd. Amerikanerna har råkat ut för ungefär samma behandling som Sverige och har bara ett skal till ambassad i Vitryssland.

Även Storbritanniens utrikesminister William Hauge menade att "Sverige kan vara stolt över sitt stöd till mänskliga rättigheter i Vitryssland".

EU har legat lågt sedan EU:s utrikesminister Catherine Ashton gjorde ett uttalanden den 3 augusti där hon fördömde Lukasjenkos beslut att kasta ut den svenske ambassadören Stefan Eriksson.

Men nu är det dags att sätta ner foten.

Konflikten trappades upp ytterligare i går när Lukasjenko anklagade den svenska ambassaden för att vara direkt inblandad i "nallebjörnsaktionen" i början av juli. Då flög en svensk pr-byrå in ett plan på låg höjd över Vitryssland och släppte ett tusental nallebjörnar i protest mot Lukasjenkos förtryck av oppositionen.

Lukasjenko är rasande

Han senaste utfall mot ambassaden tyder på att det kan vara just nallebjörnarna som gjorde honom rasande på Sverige. Som fick bägaren att rinna över.

Men att ambassaden eller den svenska regeringen skulle vara inblandad i aktionen är helt uteslutet.

Det verkar som Lukasjenko tror att demokratiska valda regeringschefer i andra länder kan ta sig precis samma friheter som han gör. För honom är det otänkbart att en sak som nalleaktionen hade kunnat genomföras utan den svenska ambassadens hjälp.

EU har haft problem med Lukasjenko och hans brott mot mänskliga rättigheter ända sedan han blev vald 1994. Från 1996 har någon form av sanktioner varit i kraft mot Vitryssland. Mer än 200 höga vitryssar, inklusive presidenten, har fått inreseförbud i EU och deras tillgångar i europeiska banker har frusits. Det är slut med shoppingresor till Paris och London.

Men även om det blir en enad aktion efter dagens möte så håller inte alla EU-länder samma tuffa linje mot Vitryssland. När Berlusconi var Italiens ledare umgicks han flitigt med Lukasjenko. Även övriga Medelhavsländer har en mildare hållning mot den vitryska diktaturen.

Minst sagt pinsamt.