Viveca Lärn skiljer sig från sin Sverre

Publicerad 2012-03-14

Viveca Lärn skiljer sig – men förhållandet med Sverre Sjölander är inte över.

De har varit ett par i över femton år.

Och gifta sedan 2006.

Men nu skiljer sig författaren Viveca Lärn, 67, och zoologen och sommarprataren Sverre Sjölander, 71.

Viveca Lärn och Sverre Sjölander.

– Det här är ett gemensamt beslut. Vi har inte växlat ett ont ord. Det har inte varit några gräl eller bråk. Jag har barn och barnbarn i Stockholm och vill vara där, så jag flyttar tillbaka till Stockholm och så blir vi särbor, förklarar Sverre Sjölander för Aftonbladet.

De blev ett par 2004, förlovade sig i New York på nyårsafton samma år och gifte sig i Sydafrika den 26:e december 2005.

"Oerhörd kärlek"

Men nu har paret alltså lämnat in en gemensak ansökan om äktenskapsskillnad till Göteborgs tingsrätt. De skiljer sig, men det betyder inte nödvändigtvis att kärleken är över.

– Det är en separation i största samförstånd och som sker med en oerhörd kärlek. Det blir som om ingenting har hänt, nästan lite bättre. Jag vill inte bo i Göteborg och mata duvorna i parken när jag har barnbarn i Stockholm. På samma sätt har ju Viveca barnbarn här i Göteborg, säger Sverre Sjölander.

Behåller sitt

Vad gäller egendom finns det enligt Sverre Sjölander inget giftorättsgods och de delar därför inga egendomar vid skilsmässa. Det som Viveca Lärn och Sverre Sjölander förvärvat före eller under äktenskapet räknas därför som enskild egendom.

– Så har vi haft det från första början, säger Sverre Sjölander.

Reser till Vinga

Han uppger att både han och Viveca mår bra och är vid gott mod.

– Det här gör vi ju av praktiska skäl. Vi kommer fortsätta träffas. Om två veckor ska vi åka gemensamt till Vinga och bo där så vi kommer resa ihop även i framtiden och ha ett särboförhållande. På det hela taget är det bra.

Aftonbladet har försökt nå Viveca Lärn för en kommentar.