Hade ett kilo kokain i ryggsäcken

Publicerad 2012-04-23

Värt över en miljon i missbrukarleden

Tre män åtalades i dag för grov narkotikasmuggling vid Malmö tingsrätt.

Det har gått nästan exakt ett år sedan tullen upptäckte en ryggsäck på tåget mellan Köpenhamn och Malmö.

En ryggsäck som innehöll 1,2 kilo kokain.

Det var en 26-årig man som hade narkotikan i ytterfacket på sin ryggsäck. Innehavet upptäcktes i samband med en tullkontroll ombord på tåget.

– Först förnekade han kännedom om ryggsäcken. Men när han kontronterades med övervakningsbilder från Köpenhamn, där man kunde se honom bära på ryggsäcken, ändrade han sin berättelse, uppger Glenn Ekeroth vid Tullverket i Malmö.

Organiserade smugglingen

Utöver 26-åringen kunde man bland annat genom analys av telefontrafiken identifiera ytterligare två personer som misstänktes vara delaktiga i smugglingen.

Genom samarbete med tysk och engelsk polis kunde dessa två män också gripas, misstänkta för att ha försett kuriren med kokainet och organiserat smugglingen till Stockholm.

– Den 26-årige mannen erkänner i förhör att han fått i uppdrag att leverera en ryggsäck till Stockholm, men säger att han inte kände till innehållet i den, säger kammaråklagare Thorbjörn Sjöberg på Internationella åklagarkammaren i Malmö.

Enligt Glenn Ekeroth är 26-åringens berättelse trovärdig i vissa avseenden.

– Han har uppgett att han skulle bli mött av någon på Centralstationen i Stockholm där han skulle leverera väskan och få betalt. Han hade en biljett till Stockholm och i det avseendet ifrågasätter vi inte hans uppgifter.

Sex år i fängelse

I missbrukarledet uppskattas värdet av narkotikan till cirka 1,2 miljoner kronor.

– Det är ett relativt stort beslag, säger Glenn Ekeroth.

Tror ni det var första gången de här männen smugglade narkotika?

– Det är det sällan. Säkert var det så i det här fallet att det har skett vid fler tillfällen.

Den 26-årige kuriren och den ene av organisatörerna är bosatta i Tyskland. Den andre är hemmahörande i England.

– Vi fick tidigt uppgifter om att någon med anknytning till England var delaktig. Med hjälp av den brittiska polisen kunde vi jämföra fingeravtryck på ett av kokainpaketen. Fingeravtrycken överensstämde med personen bor i England och som nu åtalas.

De tre männen åtalas i dag för grov narkotikasmuggling och riskerar upp till sex års fängelse och utvisning om de fälls i domstol.