Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jon, Jonna

Meteorologen: ostadigt väder i hela veckan

Publicerad 2012-06-09

NÄSTAN BADVÄDER. Kanske varmt nog för de modiga att hoppa i plurret, men ingen solskenssemester är att vänta i nästa vecka.

Ledigheten står inför dörren men värmen dröjer med sin entré.

Den kommande veckan bjuder på en klassisk röra av sol och regn.

– Det maffiga högtrycket ser inte ut att komma i juni i alla fall, säger Martin Hedberg, meteorolog på klart.se.

Efter förra helgens köldchock längtar många efter en ordentlig svängom i vädersystemet. Förra lördagen bjöd på isande kyla, till och med kallare än på julafton.

Och sommarvärmen fortsätter att dröja - den kommande veckan bjuder på omväxlande molnighet med inslag och regn och rusk.

– Man kan sammanfatta det med att det ser ostadigt ut. Dagstemperaturen ligger runt 20 grader och nattemperaturen runt 10-12 grader. Det ser också ut att bli ett överskott på nederbörd, säger Martin Hedberg.

Värmen har fastnat i Ryssland

I stort sätt väntas liknande väder i hela Sverige med ömsom regnskurar, ömsom solsken. Sommarvärmen ligger just nu och trycker längst medelhavet och i Ryssland. Än så länge tyder inget på att den är på väg att pressas upp till Sverige.

– Inte under närtiden, det är varken ostliga eller sydliga vindar. Vi har heller inget högtryck som ligger över Skandinavien, säger Martin Hedberg.

Ingen ny köldchock

Flera länder i västra Europa upplever, liksom Sverige, en något svalare temperatur än vad som är normalt så här års. Ett lugnande besked är att temperaturen sakteliga stiger i Sverige, vilket bör innebära att lördagens köldchock inte upprepas.

– Det finns inget i prognosen som tyder på att det ska bli så kallt och blåsigt igen, det var en väldigt speciell situation, säger Martin Hedberg.

Följ ämnen i artikeln