Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Signe, Signhild

Dewanis fortsatt sjuk – utreds på nytt

Publicerad 2012-07-31

LONDON. Shrien Dewani tar starka antidepressiva mediciner och det finns fortfarande stor risk att han tar livet av sig. 
Det fick en domstol i London höra idag. 
Två läkare har på sig till mitten av september att utreda den misstänkta mördarens hälsa inför en kommande utlämning till Sydafrika.

Shrien Dewani framträdde inte i rätten i London i dag. Han har begärts utlämnad till Sydafrika misstänkt för att ha beställt mordet på sin svenska fru Anni under parets bröllopsresa i landet, men har hittills ansetts för sjuk för att kunna utlämnas.

För sjuk för att närvara

Hans sjukdomstillstånd uppgavs också vara anledningen till att han slapp närvara under dagens förhandling. 
- Han lider av en svår kombination av posttraumatiskt stressymdrom och depression, sa hans försvarare Clare Montgomery och bekräftade att han fortfarande tog starka antidepressiva mediciner.

Åklagarens krav

Dewanis representanter har begärt att hans fall ska ajourneras i 12 månader för att tillåta ett långsamt tillfrisknande. 
Men åklagaren Hugo Keith, som företräder Sydafrika, begärde å sin sida ett nytt läkarutlåtande från ett expertvittne för att ta reda på exakt hur lång tid Dewani kan väntas behöva för att bli tillräckligt frisk för att kunna utlämnas. 

Ajournerades

Domaren Howard Riddle ville också få nya uppdaterade rapporter kring Shrien Dewanis hälsa. Därför ajournerade han fallet till mitten av september och bad båda sidor att då återkomma med nya läkarutlåtanden.