Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Har Tsipras råd att ge Lili jobbet tillbaka - eller råd att låta bli

Publicerad 2015-01-28

ATEN. På den slitna trottoaren utanför finansdepartementet sitter en bra värdemästare på hur väl Greklands nya premiärminister lyckas hålla sina löften.

Städerskan Lili Giannaki och hennes kollegor har tältat i över ett år för att få tillbaka sina jobb.

De fick sparken i september 2013 sedan trojkan (EU, Europeiska Centralbanken och IMF) satt hårdare press på Grekland att verkligen genomföra de avskedanden av statligt anställda och privatiseringar som man lovat sina långivare.

Regeringen valde att ge sig på lågavlönade kvinnor. Förmodligen i tron att det skulle bli en lätt match. Det blev precis tvärtom.

De 600 städerskorna har blivit en symbol i Grekland för hur orättvist åtstramningarna drabbar den lilla människan. De blev något av folkets hjältar när de fysiskt jagade iväg trojkans förhandlare. En vettskrämd dansk förhandlare satt i baksätet på sin statsjeep medan städerskorna gungade den från sida till sida.

Nye premiärministern Alexis Tsipras lovade i valrörelsen att återanställa människor i den offentliga sektorn.

– Jag känner stor glädje över Syrizas valseger, säger Lili Giannaki. Den ger oss nytt hopp. Tsipras har gett oss ett löfte om att vi ska få våra jobb tillbaka.

Sover i tält

Hon bär en gråspräcklig tröja som skydd mot morgonkylan. Liksom så många andra dagar sedan hon blev av med jobbet sitter Lili framför ett grått tält som är placerat på trottoaren utanför ingången till finansministeriet. Minst två städerskor turas om att sova här varje natt så att myndigheterna inte ska försöka köra bort demonstrationen.

Bilder som hänger på marmorpelare intill tältet vittnar om att det initialt var vad polisen gjorde. Poliser i kravallhjälmar och sköldar försöker släpa bort städerskor med skurhinkar. Den kampen vann skurhinkarna.

Lili Giannaki tjänade drygt 5 000 kronor i månaden som offentliganställd städerska. Hon och de övriga ersattes av ett privat bemanningsbolag som uppges betala sina anställda drygt tvåtusen kronor i månaden utan någon anställningstrygghet.

Trots flera domstolsutslag på att städerskorna blivit felaktigt avskedade har den tidigare regeringen vägrat ge dem jobben tillbaka.

Inga pengar

Pressen är nu hård på Tsipras att hålla sitt löfte.

– Vi kommer inte att sluta med vår protest innan vi blivit återanställda, säger Lili. Vi bryr oss inte om vilket parti som regerar.

Problemet för Tsipras är att hans löften inte riktigt går ihop med den ekonomiska verkligheten. Om han ger de sparkade offentliganställda jobben tillbaka innebär det ökade utgifter för staten. Samma sak med löftena att höja pensionerna och minimilönen.

Men Grekland har inga pengar att betala dessa utökade utgifter med. De måste finansieras med lån. Men vid sidan av EU och IMF finns det ingen som vill låna ut några pengar till Grekland. Landet har en gigantisk statsskuld och har redan fått sina lån nedskrivna en gång eftersom de inte kunde betala.

Smita

Om Tsipras kraftigt ökar den grekiska statens utgifter kommer EU att sparka bakut och förmodligen stoppa nya lån. I så fall går Grekland i statsbankrutt.

Tsipras enda räddning är att kraftigt öka landets skatteintäkter. I dag är det många rika affärsmän som lyckas smita från skatten. Problemet är att den nye unge premiärministern lovat att istället ta bort ett antal nya impopulära skatter, bland annat en fastighetsskatt.

Tsipras matematik går helt enkelt inte ihop.

Därför kan Lili Giannaki och hennes kollegor inte vara säkra på att de verkligen får tillbaka jobbet.

Särskilt som jämställdhet inte verkar vara en faktor i tillsättande av regeringen. Av 39 ministrar är bara sex kvinnor.