Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Leder valmötet från fängelset

Publicerad 2015-01-21

ATEN. När rösten från Gyllene grynings ledare dånar ut ur högtalaren ställer sig hans dotter och alla andra människor upp och applåderar.

Nikos Michaloliakos bedriver sin valkampanj från fängelset där han suttit häktad i över ett år.

Gyllene grynings ledare Nikos Michaloliakos innan han greps.

Den här valkampanjen är unik i Grekland. För första gången deltar ett parti där hälften av dess parlamentariker, inklusive partiledaren, sitter i finkan misstänkta för våldsbrott.

Trots att bevisningen mot dem anses stark försöker det högerextrema och nynazistiska partiet utnyttja häktningen till sin fördel i ödesvalet som avgörs på söndag, genom att iklä sig offerrollen.

De fängslade kan inte valtala på offentlig plats eller delta i kampanjen på ett normalt sätt men de står på partiets lista och de uppbär fortfarande sina ersättningar som parlamentariker i väntan på rättegång.

Partiledare Michaloliakos nasala röst förstärks av högtalarens metalliska ljud. Alla i lokalen på andra våningen i ett av hotellen i centrala Aten står upp under hela talet.

– Jag säger hej från fängelset där jag och ett antal andra parlamentariker hålls illegalt, mässar Gyllene grynings ledare. Vi står anklagade för att regeringen vill få oss ur vägen och hindra oss från att få röster.

Har bytt taktik

Längst fram i första ledet står partiledarens dotter Ourania med sammanbiten min omgiven av enbart äldre män. Hon besöker sin pappa två gånger i veckan i fängelset.

– Jag är upprörd över att bara få höra hans röst så här, säger hon efteråt. Men han är stark och klarar sig bra i häktet. Jag tror att fler kommer att rösta på oss därför att våra ledare behandlas orättvist.

Gyllene gryning har lockat till mötet med att ledaren ska vara med på videolänk. Det visar sig att det bara blir en ljudupptagning utan bild.

Nästan mer intressant är ledarens framträdande är den nya taktik som Gyllen gryning uppenbarligen bytt till när det gäller inställningen till media.

Drar sig inte för hot

Tidigare har partiet varit mycket fientligt inställd till journalister i allmänhet och utländska reportrar i synnerhet. Vår tolk varnar oss till och med i förväg att vi kan få det hett om öronen.

Men det visar sig vara ett helt annat ljud i skällan den här gången.

En av partiets parlamentariker, Illias Panagiotaros, berättar mer än gärna för mig vad han tycker om rättsväsendets behandling av partiet. Han gör det dessutom på engelska. Tidigare har partiets företrädare vägrat tala annat än grekiska.

– Alla i hela världen vet att detta är en politisk process som inte har någonting med illegala handlingar att göra, säger den kraftige mannen med helt rakat huvud.

Han drar sig inte för att hota regering och rättsväsende.

– Vi ska se till att de skyldiga bakom detta kommer att straffas.

När jag påpekar att opinionsmätningarna visar att partiet inte får mer än fem procent den här gången, en nedgång med tre procentenheter från förra valet, så avbryter han innan jag hunnit avsluta frågan.

– Nej, nej, nej. Opinionsinstituten är köpta av de stora partierna. Tro mig, vi kommer att få minst åtta procent. Kanske mer. Vi kommer utan tvekan att bli tredje största parti med god marginal.

På pappret kan partiet bli vågmästare. Inte i verkligheten eftersom de säger nej till samarbetet med något av de två stora partierna, vänsterns Syriza och högerns Ny Demokrati.

”Sätt svinen och tjuvarna i fängelse!”

En lätt obehaglig känsla infinner sig när Gyllene grynings företrädare avlöser varandra på scenen som är naken bortsett från en grekiska flagga och en av partiets egna fanor, med symbolen snarlik ett hakkors.

Nästan alla har en mycket aggressiv framtoning och hötter med näven samtidigt som de skriker fram sina åsikter och möts av kraftigt bifall i form av talkörer från publiken med slagord som "Leve vår ledare".

– Nationalismen kommer att segra. Sätt svinen och tjuvarna (regeringen) i fängelse, vrålar en parlamentariker.

– Alla illegala invandrare ska omedelbart kastas ut, utropar en annan.

Hatet mot det etablerade samhället går nästan att ta på.

Mötet avslutas med att alla sjunger den grekiska nationalsången och partiets egen kampsång.