De räddade livet på Bengt, 64

Publicerad 2014-12-05

GÄVLE. Bengt Lundberg, 64, Ljusne, satt instängd i den kraschade, brinnande bilen.

Rikard Eriksson, Christian Wexell och Roger Valrygg lyckades få ut honom sekunder innan bilen var ett flammande eldhav.

– Jag slog mot vindrutan säkert 50 gånger, säger Rikard Eriksson, 48.

Inifrån bilen hördes mannens desperata rop på hjälp.

Christian Wexell,32, och Roger Valrygg, 36, kom till undsättning med en fungerande brandsläckare. Det blev räddningen.

Efter stor dramatik och oro över att bensintanken skulle explodera kunde hjältetrion närmast slita ut Bengt ur ett minimalt hål i vindrutan. Sekunder innan bilen var helt övertänd.

Bengt klarade sig med förhållandevis lindriga skador.

Olyckan inträffade på E4 norr om Gävle. Bengt Lundberg fick sladd på sin personbil och voltade  av vägen. Bilen for igenom viltstängslet, knäckte en tall och började brinna.

Släckaren var tom

Rikard och sambon Maarit Ylisirkka, var på väg hem till Ockelbo när det plötsligt blev stopp i trafiken bakom en lastbil.

– Vi såg hur flammor slog upp från en bil i skogen och rusade ut.

Lastbilschauffören ringer SOS och Rikard springer fram till bilen. Han hör någons förtvivlade rop och bankande inifrån det brinnande vraket och börjar slå mot vindrutan med en tallgren. Lastbilschauffören kommer med en brandsläckare.

– Släckaren var dock tom. Jag ställer mig på knä på huven och slår med släckaren för allt jag är värd samtidigt som elden tilltar, säger Rikard.

Han är samtidigt rädd för att skada mannen inne i bilen, som desperat bultar på rutan och vill ut. När Rikard fått ett litet hål försöker han bryta upp glaset och skär sig.

– För en kort stund fick jag en känsla av att vi inte skulle klara detta, säger Rikard.

Maarit springer och rycker i allas dörrar i bilkön i jakt på en brandsläckare. Roger Valrygg är en av dem som blir tillfrågad i bilkön. Han var på resa med sin familj.

– Jag hade ingen släckare men såg en lastbil tre bilar bakom mig och rusade dit.

Christian Wexell, lastbilschaufför från Hudiksvall, hade en släckare. Tillsammans med Roger rusar han mot den brinnande bilen och ser hur Rikard förtvivlat försöker få hål i bilrutan.

”Underbar känsla”

Med den nya släckaren får de elden under kontroll. Och använder den sedan att slå hål på rutan med.

Ytterligare en person kommer med en järnstång.

– Med den lyckas vi få upp hålet i rutan någorlunda. Mannen i bilen sticker ut huvudet och händerna i hålet. Då lyckas vi tre dra ut honom och i säkerhet, säger Roger.

– Sekunder senare är bilen helt övertänd. Mannen var vid medvetande men chockad. Själva hade vi dragit i oss en del rök. Men det var en underbar känsla att vi lyckats rädda hans liv, säger Christian.