Nya segrar för Clinton och Trump

Publicerad 2016-04-27

NEW YORK. Det blev storslam för Donald Trump och Hillary Clinton i nattens ”Acela-slag”.

Och nu skärper båda två kraven på rivalerna att erkänna sig besegrade och avbryta sina kampanjer.

– Jag är den blivande republikanska kandidaten, slog Trump fast under sitt segertal i den egna skyskrapan hemma på Manhattan.

Följ ämnen
Donald Trump

Nattens omgång i det amerikanska primärvalet kallades ”Acela-slaget” för att snabbtåget Acela passerar genom samtliga fem nordöstliga delstater som deltog: Pennsylvania, Maryland, Delaware, Connecticut och Rhode Island.

I efterhand känns det som ett mycket passande epitet. För kampen mellan de båda partiernas ”frontrunners” och deras utmanare liknade ett lopp mellan X2000 och gamla ånglok.

Ingen har säkrat segern

Trump sopade hem samtliga fem delstater, i flertalet fall med kraftig marginal, och Clinton vann fyra; blott i i lilla Rhode Island fick hon se sig besegrad av Bernie Sanders.

I ingetdera fallen betyder utgången att nomineringen är säkrad – därtill krävs att de bärgar mer än 50 procent av delegaterna och det är inte möjligt förrän tidigast i slutet av maj – men de två ledarnas medvind närmar sig orkanstyrka och rivalernas möjligheter att stoppa dem har av allt att döma reducerats till ingenting.

Trump: ”Göra som en boxare”

Följaktligen var det två mycket lyckliga och självsäkra vinnare som höll segertal  under natten, ”The Donald” hemma i Trump Tower på Manhattan i New York och Clinton i Philadelphia, Pennsylvania.

Trump beskrev kvällen som sin hittills största och betecknade hela primärvalet som avgjort.

– Jag ser mig som den blivande republikanska kandidaten. Det här är klart nu. Ted Cruz och John Kasich visade bara svaghet och ineffektivitet när de försökte bilda en pakt. Den misslyckades och det här är över nu, sa han.

Han upprepade också kritiken om att det republikanska partiets primärvalsprocess är riggad och korrumperad, men hävdade att han överlistat sina motståndare i etablissemanget.

– Hur gör man när systemet är riggat? Man får göra som en boxare och gå på knock. Det är vad som hänt nu. Jag vann mycket, mycket större i kväll än jag hade kunnat föreställa mig.

Clinton: ”Det är över”

Clinton var inte fullt lika rättfram i sitt anförande, men med hjälp av lite försåtligt fjäsk för Sanders och hans passionerade supportrar fick hon ändå fram budskapet att valet i praktiken är över nu.

– Vi har så mycket mer som förenar oss än som skiljer oss åt och nu är det dags att vi sluter oss samman och ser till att nästa president inte är republikan, hette det. 

Resten av talet ägnade hon åt att kritisera Donald Trump och lanserade till och med vad som lät som en slogan för höstens valkampanj.

– Love trumps hate (kärlek övertrumfar hat)...