Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ellen, Lena

Hörde mannens ord i kön – då sa hon ifrån

Publicerad 2018-04-21

När Kaouthar Oufares, 19, hörde hur mannen trakasserade tre kvinnor med slöja i bankomatkön kunde hon inte stå bredvid och se på, skriver 24Nybro.

– Han blev chockad då en person kom fram och sa till när det redan stod personer där och var tysta och inte sa något alls, säger hon till Aftonbladet.

I torsdags var 19-åriga Kaouthar Oufares, från Nybro, på stan. Hon skulle ta ut pengar från bankomaten och såg något som fick henne att reagera, vilket 24Nybro skrivit om. I kön stod det tre kvinnor med slöja och en man med rullator som stod väldigt nära en av kvinnorna, enligt Kaouthar.

– Jag såg förvirringen i deras öron och tog av mig hörlurarna. Då hörde jag honom säga ”inga bomber nu, inga bomber nu, ni ska väl inte bomba”.

Kaouthar gick fram direkt för att hjälpa kvinnorna som hon märkte inte förstod svenska så bra och försökte få mannan att flytta på sig.

– Jag är från Marocko så jag förstod deras språk. Så jag sa till dem att göra det de skulle göra så kunde jag sköta snacket. Man såg i deras ögon att de var ledsna, jag förstår att de får utstå dessa kommentarer ofta.

Hon ska sedan med vänlig ton pratat med mannen om hans beteende, berättar hon.

– Jag sa ”det du gör är inte okej, man får inte säga så”, säger hon och fortsätter:

– Sen kom min vän som är somalier och mötte upp mig. Då sa mannen ”du har väl ingen handgranat på dig”.

Det fick Kaouthar att ilskna till.

– Jag sa till honom att ”nu får du lägga av, du får inte stå på stan och uttrycka dig på det viset. Du får hålla dina åsikter för dig själv”.

”Förstår inte hur man inte kan agera”

Enligt henne blev han chockad över att hon sa ifrån.

– Han blev chockad då en person kom fram och sa till när det redan stod personer där och var tysta och inte sa något alls.

Det var just det som gjorde henne mest upprörd – att ingen annan reagerade.

– Det var det som gjorde mig väldigt arg och ledsen. Att det var folk som stod runt omkring men att ingen reagerade eller agerade överhuvudtaget. Jag förstår inte hur man inte kan göra något när tre kvinnor blir utsatta på det viset. Det är absolut inte okej, säger hon och fortsätter:

Kaouthar skrev om händelsen i en lokal Facebookgrupp där flera hyllar henne. I sitt inlägg uppmannar hon folk att gripa in.

– De som utsätter andra för detta kanske tycker att det är acceptabelt om man inte säger ifrån. Säger man inte emot så vinner de, de får inte vinna. Det är 2018 och alla är lika mycket värda.