Strålande, Danmark

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-08-13

Meteorologerna i Sverige har fler fel än kollegorna

KÖPENHAMN

Här i Köpenhamn finns Nordens bästa meteorologer.

I juni hade danskarna 83 procents träffsäkerhet när det gällde att förutse morgondagens temperaturer.

SMHI hade bara rätt i 77 procent av fallen.

På Lyngby vej i utkanten av Köpenhamn huserar Danmarks meteorologiska institut, DMI. Härifrån servar de danskarna med sina träffsäkra prognoser. Nu utmanar DMI sin svenska motsvarighet SMHI och Skandinaviens största privata väderföretag Foreca. Utmaningen gäller femdygnsprognoser för Luleå, Stockholm och Malmö.

Ovanligt svårt

- I juli var vi ännu bättre än i juni. Då hade vi rätt i 97 procent av våra prognoser, säger Søren Olufsen, chef för vädertjänsten vid DMI.

Även när det gäller femdygnsprognoserna har de danska meteorologerna högre träffsäkerhet än SMHI. DMI hade rätt i temperaturerna i 76 procent av prognoserna. SMHI i bara 55 procent.

Enligt både Søren Olufsen och meteorologen Jonas Höglund på SMHI har den här sommaren varit ovanligt svår för prognosmakarna.

- Generellt är det alltid svårare att ställa prognoser på sommaren. Och i juli i år hamnade Sverige mitt mellan ett snurrande lågtryck öster om oss och ett högtryck i väster, säger Jonas Höglund.

Antar utmaningen

SMHI ifrågasätter att danskarna skulle vara bättre på prognoser och antar därför utmaningen.

- Det är stor skillnad på att ställa prognoser för lilla Danmark och Sverige.

Det finns också andra skillnader. De danska meteorologerna har 70 väderstationer som levererar väderdata var tionde minut. I hela Sverige finns bara 140 stationer som levererar data varje timme.

Danmarks mindre storlek gör att DMI kan göra endagsprognoser för områden på fem gånger fem kilometer. Inget annat väderinstitut i Europa använder så hög upplösning.

- Vi har 22 kilometer mellan punkterna, säger meteorolog Sten Laurin vid SMHI.

Ny match - så ser femdygns- prognosen ut enligt tre väderinstitut

Per-Ola Ohlsson

Följ ämnen i artikeln