Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

UL:s vädjan efter trängsel-kaoset – åk inte buss

Publicerad 2020-06-25

Halvvägs på turen stannade plötsligt föraren bussen, ställde sig upp, och uppmanade resenärerna att ta bilder på trängseln och höra av sig till UL.

– Jag tycker att det var bra gjort, säger Liselotte Johnsson, som följde förarens vädjan och tog en bild inifrån den överfulla stadsbussen.

Så här såg det ut på en av stadsbussarna på tisdagseftermiddagen.

Händelsen utspelade sig på en av UL:s stadsbussar på tisdagseftermiddagen, och när Helena Klange, presschef för UL, får höra om händelsen blir hon förvånad.

– Vi är väl medvetna om att folk, tyvärr får jag väl säga, inte tar sitt ansvar. Framförallt inte när det gäller bussarna. Samtidigt har informationen till förarna varit tydlig att de själva har mandat att inte släppa på resenärer om det blir för fullt, säger Helena Klange, presschef för UL.

Har ni fått rapporter om trängsel på flera bussar?
– Ja, och i den mån vi kan så sätter vi in extrabussar. Men det finns en anledning till att vi har sommartidtabeller just nu, och det är för att också våra bussförare ska få semester.

”Brukar vara ännu mer folk”

Enligt Liselotte Johnsson, som pendlar till sitt arbete i Uppsala från Gävle varje dag, var tisdagens trängsel inget nytt.

– Det brukar vara ännu mer folk på både bussarna och tågen, så jag börjar bli van – tyvärr.

Vad tycker du om chaufförens agerande?
– Jag tycker att det var bra gjort. Jag förstår om han själv inte vill säga emot passagerarna som kanske inte lyssnar på uppmaningarna, eller som struntar i att det redan är fullt på bussen.

Vad tycker du att UL borde göra?
– Som det är just nu går bussarna en gång i halvtimmen, det tycker jag är för lite, de borde sätta in flera bussar.

Helena Klange, presschef för UL.

Inte aktuellt med fler avgångar

Men det är inte aktuellt, berättar Helena Klange.

– Nej, det finns inte hur många bussar som helst att sätta in. Dessutom är det så att vi följer myndigheternas rekommendationer, och det är att man inte ska ta bussen om man absolut inte måste.

Finns det någonting annat ni skulle kunna göra?
– Ett alternativ är att sluta köra helt, men det vill vi inte göra. Kollektivtrafiken är samhällskritisk för många, inte minst för sjukvårdspersonalen som behöver kunna ta sig till och från jobbet, fortsätter Helena Klange, som uppmanar till eget ansvar.

– Det är svårt för oss att göra något om inte Uppsalaborna själva tar sitt eget ansvar. Sverige har valt den här vägen i krisen som innebär att var och en tar sitt ansvar. Om man då struntar i rekommendationerna så är risken stort att det fortsätter se ut som det gjorde på de här bilderna.

– Det vi kan göra är att fortsätta informera och uppmana till att inte åka buss eller tåg om man inte måste.