Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Folktandvårdens skräcksiffror – ”Ett enormt tapp”

Publicerad 2020-06-24

Närmare 45 000 besök har tvingats ställa in under coronapandemin.

Coronakrisen har slagit extremt hårt mot Folktandvården som över hela landet har fått ställa in drygt 1,3 miljoner besök, enligt Försäkringskassan.

På Folktandvården i Uppsala, som också har bidragit med både personal och material till sjukvården, har man hittills tappat 45 000 besökare på bara några månader.

Efter att nästan helt ha pausat under coronakrisen har Folktandvården i Uppsala åter startat upp verksamheten igen.

Men krisen har slagit hårt mot Folktandvården som tidigt i våras valde att bara ta emot patienter med akuta behov, och som dessutom tvingats låna ut både personal och material till sjukvården.

– Som mest har vi lånat ut ett 30-tal personer samtidigt, mestadels tandsköterskor, och fortfarande har vi 13 utlånade fram till den 31 augusti, säger Gunilla Swanholm, tandvårdsdirektör för Folktandvården i Region Uppsala, och fortsätter.

– Visst påverkar det oss. Men samtidigt är det fullständigt självklart att hjälpa till på de sätt som vi har kunnat, och som vi fortfarande kan.

Gunilla Swanholm, tandvårdsdirektör för Folktandvården i Uppsala.

Utökade behandlingstider och fysisk distans

Även om verksamheten börjat återgå till det normala är det fortfarande mycket med besöken som inte är som det brukar.

– Dels har vi det här med den fysiska distanseringen som vi måste garantera. Dels har vi valt att utöka behandlingstiderna för att det inte ska bli så många sittandes i väntrummen, fortsätter Gunilla Swanholm.

Hur mycket påverkar det här tappet ekonomin för Folktandvården?
– Det påverkar ekonomin enormt, det är ett enormt tapp. Vi har lämnat tre olika scenarier till Region Uppsala.

– En där vi utgår från att det värsta är över och vi återgår till ett normalläge efter semestrarna. i ett annan scenario har vi räknat med att det blir en andravåg i september – och en tredje där det fortsätter som det har gjort under våren.

Vad lutar det mest åt just nu?
– Vi kan nog räkna bort det tredje alternativet i alla fall, i och med att vi har startat upp verksamheten igen och närmar oss någon form av normalläge. Samtidigt är läget skört, inte minst i Uppsala där prognosen för smittspridningen har stuckit ut lite den senaste tiden.

Svårt att få patienter i riskgrupper att besöka sin tandläkare.

Svårt att locka patienter i riskgrupperna

När det gäller riskgrupperna har dock Folktandvården svårt att nå ut med informationen, och att få dem att komma på sina besök.

– Jag tror att många fortfarande är rädda för att bli smittade om de besöker vården. Att bara ta sig ut från hemmet kan kännas jobbigt för vissa, fortsätter Gunilla Swanholm som berättar att man har infört flera säkerhetsåtgärder för att ingen ska kunna smittas.

– De som är i en riskgrupp ska veta att de inte behöver mellanlanda i något väntrum, man kan vänta utomhus för att sedan kallas direkt in i behandlingsrummet. Sedan använder givetvis också personalen skyddsutrustning och följer hygienrutiner så att ingen ska riskera att bli smittad.

Så du tycker att de ska genomföra sina besök trots pågående kris?
– Ja, men om man av någon anledning inte vill, eller kan, komma så hoppas jag att man ändå meddelar oss detta. Och är man orolig går det jättebra att ringa till sin klinik för råd.

– Men man ska veta att det är fullkomligt tryggt att komma till oss och de vi nu kallar är i behov av sin tandvård. De som får vänta lite är i regel friskare i munnen.