USA slopar Hongkongprivilegier – Kina rasar
Publicerad 2020-07-15
USA slopar Hongkongs förmånliga handelsstatus sedan den omstridda säkerhetslagen blivit verklighet.
– I dag undertecknade jag lagstiftning och ett presidentdekret för att hålla Kina ansvarigt för dess aggressiva handlingar mot Hongkongs befolkning, säger den amerikanske presidenten Donald Trump.
Den särskilt förmånliga handelsstatus Hongkong länge åtnjöt med USA är nu ett minne blott.
– Hongkong kommer nu att behandlas på samma sätt som Fastlandskina, säger Trump om det dekret han undertecknat som ett svar på den omstridda säkerhetslag som i månadsskiften infördes i Hongkong
Dessutom har Trump signerat ett lagförslag om sanktioner som USA:s kongress tagit fram. Sanktionerna riktar sig mot kinesiska myndighetsföreträdare som anses ha deltagit i att underminera demokratiska institutioner i Hongkong, samt mot banker som gjort affärer med dessa.
Kinesisk vrede
Kina har reagerat kraftfullt på beskedet och kommer enligt statliga medier att införa motsanktioner. Landets ska dessutom kalla upp USA:s ambassadör i Peking.
"För att trygga sina egna legitima intressen kommer Kina att ta nödvändiga steg för att besvara USA:s orättfärdiga handlingar, inklusive sanktioner mot amerikanska företag och individer", skriver det kinesiska utrikesdepartementet i ett uttalande.
Hongkongs Pekingtrogna styre ställer sig utan reservationer i kommunistpartiets ringhörna. I ett uttalande heter det att USA saknar juridisk rätt att belägga banker verksamma i Hongkong med sanktioner samt att regeringen till fullo kommer att samarbeta med Peking för att motverka amerikanskt "herravälde".
Ansträngda relationer
Relationerna mellan USA och Kina är mer ansträngda än på många år. Utöver Hongkongfrågan har även handelsrelationer och Kinas behandling av den uiguriska minoriteten väckt osämja.
När Trump i anslutning till att straffåtgärderna aviseras får frågan om han skulle vilja ha ett samtal med sin kinesiske motsvarighet Xi Jinping blir svaret:
– Jag har inga planer på att prata med honom.
På onsdagen hällde även den amerikanske utrikesministern Mike Pompeo bränsle på lågorna genom att meddela att USA kommer ta ställning mot kinesiska anspråk i Sydkinesiska havet samt införa visarestriktioner mot telekomföretaget Huawei.
– Vissa Huaweianställda tillhandahåller materiellt stöd till den kinesiska kommunistregimen som begår människorättskränkningar, säger Pompeo.
Dyra sanktioner
Rörande just Hongkong bedömer analytiker dock att USA:s åtgärder också kan bli kostsamma på hemmaplan. Hongkong stod förra året för det enskilt största bilaterala handelsöverskottet gentemot USA – 26,1 miljarder dollar.
Enligt USA:s utrikesdepartement bor omkring 85 000 amerikaner i Hongkong och fler än 1 300 amerikanska företag är verksamma i regionen.