Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Nybyggen motverkar regeringens klimatsatsning

TT

Publicerad 2024-06-24

Våtmarkerna i Sverige återväts för att minska klimatutsläpp. Arkivbild.

Trots att många våtmarker återställs i Sverige så förlorar lika mycket av torvmarkerna vatten eftersom ytorna är attraktiva för nybyggen.

En av regeringens stora klimatsatsningar är att återväta torrlagda våtmarker. Fram till 2030 ska nära fyra miljarder kronor nyttjas för att få vattnet att lagra koldioxid istället för att släppa ut det.

Totalt återväts tio kvadratkilometer torvmark om året i Sverige. Men en lika stor yta förlorar samtidigt vatten när nya vägar, industriområden och hus ska byggas. Det visar siffror som statistikmyndigheten SCB sammanställt, rapporterar Sveriges Radio.

– Det kan avvattnas lika mycket torv som vi restaurerar varje år och det är ju inte bra ur klimatskäl. Jag tror inte att någon var medveten om storleken på problemet, säger Matti Ermold på Naturvårdsverkets skötselenhet till Sveriges Radio.

Förklaringen från ett antal kommuner i Stockholm är att det är lättare att bygga på våtmarker än på stenig mark, men Naturvårdsverket manar till större hänsyn för naturen när mark ska exploateras. Våtmarker är viktiga för att stå emot klimatutmaningar och ska förbättra biologiskt värdefulla naturmiljöer.

Följ ämnen i artikeln