Högerröster skyller på kvinnor som skyddade Trump

Malin Carlsson/TT

Publicerad 2024-07-18 19.39

Efter Secret services misslyckande med att skydda Donald Trump har massiv kritik riktats mot polisorganisationen. Från högerhåll i USA avfyras nu kvinnofientliga kommentarer, bland annat mot chefen Kimberly Cheatle.

Donald Trump skadades på grund av Secret services mångfaldsprogram. Det påstår högerprofiler som skyller organisationens misslyckande på kvinnor.

”Det borde inte finnas några kvinnor inom Secret service”, skriver den amerikanske högerextremisten Matt Walsh på X. Utan bevis hävdar han också att för varje kvinna som arbetar inom polisorganet så har en bättre kvalificerad man valts bort.

Flera profiler för fram liknande argument, bland andra Teslachefen Elon Musk som hävdar att de kvinnor från Secret service som befann sig på kampanjmötet för att skydda Trump var ”för små”. Han liknar det med att ha för små badbyxor på stranden, i ett inlägg på X.

Ansvarar för säkerhet

Efter attentatet på den republikanske presidentkandidatens kampanjmöte, där huvudpersonen besköts och skadades i örat och en person dog har många frågat sig hur det kunde inträffa.

Secret service ansvarar för såväl sittande som före detta presidenter och hade i uppdrag att säkra området. Trots det tog sig en beväpnad 20-åring upp på ett tak cirka 150 meter från podiet där Trump talade till sina anhängare.

I ett uttalande som NBC News tagit del av skriver Secret service att kritiken mot de anställda kvinnorna saknar grund och att de håller fast vid sitt mångfaldsprogram.

”Ansvaret ligger på mig”

Kimberly Cheatle har ett uttalat löfte att 30 procent av myndighetens anställda ska vara kvinnor år 2023. I dag är siffran 34 procent.

Den massiva kritiken till trots så har Cheatle inga planer på att lämna sin post som chef.

– Ansvaret ligger på mig, sade hon i en intervju med tv-kanalen ABC News.

– Det är jag som är chef för Secret service, jag måste se till att vi genomför en granskning och att personalen får de resurser som de behöver.