Nervöst i Georgia: Är valprocessen säker?
Publicerad 2024-11-04 06.05
Jättelika kampanjskyltar, frenetiskt dörrknackande – och misstro. I ett valfebrigt Georgia pyr rädslan över att det stundande presidentvalet inte ska gå rätt till.
– Jag vet inte vad eller vem jag ska lita på, säger läraren och Trumpväljaren Stephanie Cole.
Hennes väninna, konsulten Mary Bignault, skakar på huvudet.
– Jag köade för att förtidsrösta. Bakom mig stod fem personer som pratade om att de fått betalt för att flytta in i vår valkrets och rösta på Demokraterna, hävdar hon.
– Det hela är mycket märkligt.
Duon har tagit plats framför scenen i en full möteslokal i norra Atlanta. De bär skyltar med texten ”Kvinnor för Trump” och säger att de ser fram emot att höra den republikanska presidentkandidatens svärdotter Lara Trump och andra kvinnor tala.
Över 100 stämningar
Men likt de flesta i lokalen har de valet 2020 i färskt minne. Det var då Donald Trump bestred sin förlust här i Georgia, något som ledde till flera stämningar, tre omräkningar och ett åtal mot expresidenten för försök att omkullkasta valresultatet.
I Trumpkretsar kallas åtalet ofta ”falskt”. En majoritet av de mest lojala så kallade Magaväljarna tror på Trumps i domstolar överbevisade påståenden om valfusk och är därför på sin vakt nu. Detta tar Lara Trump, som sedan i mars är biträdande ordförande i Republikanerna, fasta på när hon intar scenen.
– Vi har dragit i gång en aggressiv operation för att säkra valintegriteten. Om du tänker fuska kommer vi hitta dig, varnar hon och möts av jubel.
Under hennes ledning har Republikanerna de senaste månaderna lämnat in över 130 stämningar mot valförfaranden de finner misstänkta i flera stater. Det rör sig bland annat om huruvida poströster har korrekt datumstämpel och öppettider i vallokaler, berättar hon.
Fritt och lagligt?
I Georgia har samtidigt fler åtgärder för att säkra valprocessen vidtagits. Bignault, Cole och flera andra säger sig ha större tillit till valet nu än för fyra år sedan. Men, lägger de till, man vet aldrig.
Det låter som ett eko av Trump som, likt flera partikamrater, sagt att resultatet erkänns om valet är ”fritt, rättvist och lagligt”. I vissa kretsar tolkas det som en öppning för att kunna hävda valfusk om resultatet inte blir gynnsamt, en utveckling experter varnat för.
– Negativ retorik på båda sidor skapar misstro, särskilt här i Georgia. Om folk omigen tror att valet är stulet kan det leda till oro och till och med våldsamheter, konstaterar Jennifer McCoy, professor i statsvetenskap vid Georgia State University.
Oron finns även bland demokrater. Men där handlar det mer om rädsla för att högerextrema miliser ska ”vakta” vallokaler och skrämma bort väljare.
– Jag har hört om beväpnade aktivister och brända valurnor. Det är inte fel på systemet utan på folk, säger skattekonsulten och demokraten Lagenia Arnold.