Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bartolomeus

Ryssland säger sig avvärja nya anfall

TT

Publicerad 2024-08-22 09.06

En ukrainsk soldat bär en drönare på ett fält i Donetsk. Ukrainas militär använder sig av drönare i stor omfattning. Arkivbild.

Ett nytt försök av Ukraina att avancera med styrkor in i Ryssland har avvärjts, enligt guvernören i den ryska gränsregionen Brjansk.

En grupp ukrainska soldater sägs ha försökt ta sig in i ett område som ligger norr om Ukraina, nära gränsen mot Belarus och på visst avstånd från den pågående motinvasionen i Kursk i sydväst.

Det nya invasionsförsöket avvärjdes, enligt Brjansks guvernör Aleksandr Bogomaz. Han skrev om detta i sociala medier på onsdagskvällen och uppgifterna är svåra att verifiera.

Under natten till torsdag sköt Ukraina robotar och drönare mot flera ryska regioner, enligt larm från de ryska myndigheterna. I ett fall, i regionen Volgograd, uppges en nedskjuten drönare ha landat i en militär anläggning och orsakat en brand.

Tidigt på onsdagsmorgonen larmade borgmästaren i Moskva om ett anfall med elva drönare, vilket var ett av de större ukrainska anfallen som skett så långt in i Ryssland.

Rysslands president Vladimir Putin anklagar Ukraina för att ha försökt attackera kärnkraftverket i Kursk, utan att lägga fram några bevis för det.

– Fienden försökte attackera kärnkraftverket under natten, sade Putin i ett tv-sänt regeringsmöte.

Ryska styrkor intog det ukrainska kärnkraftverket i Zaporizjzja i ett tidigt skede i kriget och ockuperar det fortfarande. Båda sidorna har anklagat varandra för riskabel beskjutning mot och från området kring det verket.