Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Berit, Birgit

Inbrott i vattentorn misstänks vara sabotage

Uppdaterad 17.45 | Publicerad 14.45

Boende i Bollnäs uppmanas att koka sitt vatten. Arkivbild.

Efter ett inbrott i ett vattentorn uppmanas boende i tätorterna Bollnäs och Freluga att koka vattnet före förtäring.

Polisen utreder händelsen som misstänkt sabotage och det lokala sjukhuset har gått upp i stabsläge.

Vid fyratiden på söndagsmorgonen forcerade någon dörren på Helsingevattens högvattenreservoar i Bollnäs. Personal och polis var snabbt på plats och spärrade av området.

Vattenbolagets vd Ylva Jedebäck Lindberg utesluter att inbrottet skulle vara ett pojkstreck eller spontan idé från förbipasserande. Vattentornet ligger avsides och det går bara en väg dit.

– Man behöver ha verktyg med sig och hålla på en stund. Det är bom och lås och larm när ytterdörren öppnas.

Misstänkt sabotage

Polisen har inlett en förundersökning om misstänkt sabotage, och har genomfört en teknisk undersökning på platsen. Ingen person har gripits efter inbrottet.

Enligt Ylva Jedebäck Lindberg är det oklart om de som bröt sig in tog sig så långt som till dricksvattenbassängen. Som en ren försiktighetsåtgärd uppmanas boende att koka vattnet.

Kokningen ska döda bakterier och virus. På lukten har man kunnat utesluta att vattnet skulle vara förorenat av petroleumprodukter.

Inväntar provsvar

Helsingevatten uppger att man kommer behålla sin kokningsrekommendation under måndagen. De första provsvaren beräknas komma tidigast under söndagskvällen, men innan rekommendationen kan tas bort behöver ytterligare provsvar komma in.

– När det gäller bakterietesterna så kommer de tidigast på måndagskvällen, säger Ylva Jedebäck Lindberg vid Helsingevatten.

Händelsen har fått Bollnäs sjukhus att gå upp i stabsläge, rapporterar Ljusnan. Tills vidare kokar sjukhuset allt vatten som ska användas till mat och dryck.

Inledningsvis meddelades att även Ovanåker kommun omfattas, vilket senare drogs tillbaka eftersom det var felaktigt.

Varningen om att koka vattnet har skickats ut som ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten.