Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Så skyddar du dig i krig - här är de nya råden

Uppdaterad 12.59 | Publicerad 09.31

Broschyren "Om krisen eller kriget kommer" delas snart ut till svenska hushåll.

Snart får alla hushåll den nya ”Om kriget kommer”-broschyren.

Du ska kunna klara dig själv i minst en vecka, stanna i skyddsrum ett par dagar efter en kärnvapenattack och se till att husdjuret mår bra.

Sedan den förra broschyren togs fram 2018 har mycket hänt. Ryssland bedriver ett fullskaligt krig mot Ukraina och ett väpnat angrepp mot Sverige kan inte uteslutas.

Den nya är tjockare, 31 sidor istället för 20. Syftet är att sprida kunskap för att människor ska kunna förbereda sig.

– Vi informerar för att skapa lugn, säger ministern för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin (M).

Han understryker att det inte finns något omedelbart förestående krigshot mot Sverige. Men broschyren pekar även på cyberattacker, påverkanskampanjer, terrorism och sabotage.

”Sådant kan inträffa när som helst, och mycket pågår här och nu”, står det.

Risk för kärnvapen

Nytt är ett stycke om kärnvapen. ”Det globala säkerhetsläget ökar risken för att kärnvapen kan användas”, står det. Medborgarna uppmanas ta skydd på samma sätt som vid luftangrepp. Skyddsrum är bäst. ”Efter ett par dagar har strålningen minskat kraftigt”, står det.

Nytt är också att det tydligt framgår att alla ska förbereda sig för att kunna klara sig själv i minst en vecka. När den förra broschyren togs fram såg man framför sig ett par dagar.

Bohlin understryker att det handlar om solidaritet med samhället - att kunna klara sig själv för att kunna hjälpa andra.

– Poängen med hemberedskap är inte att man ska springa och gömma sig i skogen och inte ha något att göra med resten av samhället, säger han.

Tänk på husdjur

Den nya broschyren dimper ned i brevlådorna från den 18 november.

– Har man inte redan tagit ansvar för sin hemberedskap är det absolut hög tid att göra det, säger Bohlin.

Råden har blivit fler, till exempel hur man gör när toaletten slutat fungera. ”För avföring kan du sätta en plastpåse eller sopsäck i toaletten”, står det.

En insikt från Ukrainakriget är att det är viktigt att alla vet hur man stoppar en blödning på en skadad. Tryck direkt på såret med raka armar, till exempel med en ihopknycklad t-shirt.

En sida ägnas åt husdjur. ”Du ansvar för att ditt husdjur mår bra också i kris och krig. Du kan vid ett luftangrepp ta med husdjuret till skyddade platser som källare och tunnelbanestationer. ”Måste du lämna husdjuret hemma så kan du ställa fram extra vatten”, står det.

Skyddsrum är dock till för människor, uppger Bohlin. Men det finns anledning att titta djupare på den frågan, enligt honom, eftersom det saknas tydlig lagstiftning.