Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Gisela

Föddes och dog i krig: Larm om ökad svält i Gaza

Mia Holmberg Karlsson/TT

Publicerad 2024-06-02

Fayiz Abu Ataya föddes mitt i ett rasande krig. Under sina sju månader i livet fick han aldrig uppleva något annat.

Minst 30 barn uppges ha dött av svält i krigets Gaza, rapporterar The Guardian. Israels offensiv mot Rafah förvärrar hastigt situationen.

Fayiz Abu Ataya dog under sin första och enda vår. De sista veckorna tynade han bort till en genomskinlig skugga – långt från den runde, glade pojke som syns på bilder i hans pappas telefon. På foton tagna i slutet av maj har ögon och kindben sjunkit in, armar och ben är smala pinnar och bröstkorgens ben tycks nästan tränga igenom den blånande huden.

På andra bilder har han klätts upp inför sin begravning. En liten, liten kropp i en alldeles för stor blå vinteroverall.

Tidigare har svälten varit koncentrerad till norra Gaza. Atayas död i Dayr al-Balah i förra veckan blev en varningssignal om den snabbt förvärrade situationen sedan gränsövergången i Rafah stängts av Israel, skriver The Guardian. I lördags uppges ännu ett barn, en 13-årig pojke, ha avlidit till följd av undernäring i staden i centrala Gaza.

– Den pågående situationen i Rafah är en katastrof för barnen, säger Unicefs kommunikationschef Jonathan Crickx till tidningen.

Motstridiga uppgifter

Över 3 000 undernärda barn riskerar att stå utan behandling till följd av de strypta hjälpleveranserna, enligt Crickx.

Uppgifterna om antalet lastbilar med nödhjälp som når Gaza varierar kraftigt beroende på avsändare. Enligt FN har hjälporganisationernas leveranser kraftigt minskat de senaste veckorna, medan Israel hävdar att över tusen lastbilar kört in nödhjälp till landremsan bara den senaste veckan.

Skillnaden är att Israel räknar samtliga lastbilar som passerar gränsövergången Kerem Shalom, även de som inte är fullastade, medan FN endast räknar de som fullastade når sina mål, skriver The Guardian.

Varnar för fler dödsfall

Bland andra människorättsorganisationen Human Rights Watch har upprepade gånger anklagat Israel för att använda svält som krigsvapen. Striderna har dessutom tvingat merparten av sjukhusen i Gaza att stänga. I veckan tvingades ett fältsjukhus i Rafah där undernärda barn vårdades att stänga, enligt Rädda Barnen.

– Gaza står inför de värsta av de värsta nivåerna av undernäring, särskilt bland barn, och det är helt och hållet människoframkallat, säger Alexandra Saieh vid organisationen, till Al Jazeera.

I ett gemensamt uttalande varnar Läkare utan gränser, Oxfam och Rädda Barnen för en stundande ökning av dödsfall till följd av svält, sjukdomar och nekad vård.

ANNONS