Regeringstjänsteman hade 2.26 promille

Publicerad 2013-11-06

Regeringstjänstemannen hittades redlöst berusad och beväpnad i sin bil.

Aftonbladet kan nu avslöja det dröjde hela fem timmar innan blodprov togs - det visade då 2,26 promille.

– En rimlig bedömning är att alkoholhalten var tre promille när han påträffades, säger toxikologen Fredrik Kugelberg.

Enligt Uppsalapolisen berodde dröjsmålet med alkotestet på olika omständigheter vid omhändertagandet.

Den 52-årige regeringstjänstemannen, med uppdrag åt justitiedepartementet och Rikspolisstyrelsen, slipper rättslig påföljd. Men hans vapenlicenser har nu återkallats. Det bekräftar nu Stockholmspolisen för Aftonbladet.

Det var 22 mars i år som en privatperson slog larm efter att ha sett en till synes medvetslös person hänga över ratten i sin bil klockan sju på morgonen efter väg 836 i Norduppland.

Larmade polis

Ambulanspersonal lyckades få liv i mannen som visade sig vara präktigt full. De larmade polis som vid visitering fann att mannen dessutom hade vapen och ammunition på sig. Mannen greps och kördes till polisstationen i Uppsala där ett alkotest inte prioriterades.

Tommy Bringholm, biträdande stabschef vid Uppsalapolisen, ger en skriftlig förklaring till dröjsmålet:

"Det var ju en bit att åka och vår polispatrull var tillbaka på stationen först 09.47. Avvisitering och omhändertagandet av personen tar sedan lite tid. Då mannen bar på ett vapen och var berusad kontaktades jag som jourhavande polischef och försökte skaffa mig en bild av händelsen.

Klockan 11.12 beslutar Bringholm att inleda en förundersökning avseende brott mot vapenlagen och rattfylleri."

"Två blodprov måste tas av sjuksköterska eller läkare som tillkallades. Första blodprovet togs kl 12:02. Rutinerna för eftersupning säger att det ska gå en tid innan det andra blodprovet tas så det skedde inte förrän kl 13:33", skriver Tommy Bringholm till Aftonbladet.

”Tyder på 3 promille”

Första blodprovet visade på 2,26 promille och andra på 2,01.

– Det tyder på att alkoholhalten var tre promille vid sjutiden när mannen påträffades, säger docent Fredrik Kugelberg vid rättsmedicin till Aftonbladet.

52-åringen misstänktes för rattfylleri och brott mot vapenlagen men förundersökningen i båda fallen har lagts ned. Ingen hade sett honom köra bilen och själv hävdade han att han fått skjuts till sin bil den här morgonen. Vem som skjutsat dit honom ville han inte uppge. Åklagaren ansåg heller inte att det var brottsligt att bära vapen stupfull.

Stockholmspolisen har dock beslutat att återkalla hans vapenlicenser då han anses olämplig att inneha vapen.

I ett tidigt skede informerades högsta polisledningen i landet om den gripne regeringstjänstemannen.

Men att man gått ifrån normala rutiner för att det handlat om en högt uppsatt regeringstjänsteman tillbakavisar Tommy Bringholm.

"När det framkom att mannen arbetade på justitiedepartementet fann jag det rimligt att anta att media skulle kunna vända sig till länspolismästaren och/eller rikspolischefen med frågor om händelsen. För att ge dem en bakgrundsbild informerades de samma dag", skriver Bringholm till Aftonbladet.