Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jon, Jonna

Häktet tog inte emot efterlyst – släpptes

Publicerad 2013-10-26

Häktet i Luleå släppte den efterlyste mannen fri på grund av en pappersmiss.

Polisen i Luleå stoppade en man som visade sig vara efterlyst – men i häktet vägrade man ta emot honom.

Anledningen: En pappersmiss.

Nu är han på fri fot igen, skriver NSD.

Sent på fredagskvällen stoppade Luleåpolisen en bilförare i en rutinkontroll i Bergnäset. Mannen, som är född 1973, blåste positivt i en alkometer och togs därför med till polisstationen.

Där visade det sig att han var efterlyst av kriminalvården. Mannen ska avtjäna ett tre månader långt fängelsestraff och hade inte inställt sig när han skulle.

”Sa att vi kunde faxa”

Men när poliserna därför förde honom till häktet fick han tillbaka sin frihet – på grund av en miss.

– De i häktet ville inte ta emot honom för att vi inte hade de rätta papperen med oss. Vi släppte honom vid grindarna, säger Erik Kummu, vakthavande befäl på polisen i Norrbotten till Norrländska Socialdemokraten.

Han fortsätter:

– Vi hade inte papperen för exakt vilken tid vi hade tagit hand om honom, vi sa att vi kunde faxa dem senare.

Är höga krav

Men häktespersonalen gick inte med på den lösningen, och av någon anledning kunde polispatrullen inte heller ta med mannen tillbaka till stationen för att hämta papperen, skriver tidningen.

Dennis Karlsson, presstalesman på Kriminalvården, kan inte uttala sig om just den här händelsen eftersom han inte känner till det specifika fallet.

Men:

– Det är höga krav på att det ska vara rätt papper och så ska det vara. Vi ska inte kunna ta in vem som helst på våra häkten. Min gissning är att häktespersonalen gjorde rätt, säger han till Aftonbladet.

Det är okänt för vilket brott mannen är dömd till fängelse.