MP: EU behöver en kvinnlig ordförande

Publicerad 2014-01-16

Statsvetaren: Det måste vara en orealistisk tanke

Fridolin, MP.

Miljöpartiet vill införa kvotering på toppositionerna inom EU.

Varannan kvinna i stället för varje man.

– Det är på tiden att EU får en kvinnlig ordförande, säger språkröret Gustav Fridolin.

I dag presenterar Miljöpartiets partistyrelse sitt förslag till valmanifest till EU-parlamentet.

Aftonbladet kan redan innan avslöja att partiet vill arbeta för ett mer jämställt EU på olika nivåer.

– Vi tycker att det börjar bli dags att exportera något av det finaste vi har i Sverige, jämställda politiska församlingar. Alla som har sett bilderna från EU-möten med idel svarta kostymer och herrar med grånat hår inser att en stor del av EU:s befolkning faktiskt inte verkar vara representerade på de mötena, säger MP:s språkrör Gustav Fridolin.

Varannan kvinna

MP-styrelsen föreslår att EU inför kvotering till toppositionerna inom EU:s institutioner. Enligt det föreslagna valmanifestet vill partiet uppnå en jämställd representation av kvinnor och män när tjänsterna tillsätts.

– Vi vet vi har en bit kvar i Sverige men vi har kommit så långt att vi faktiskt har brutit kvoteringen av vita medelålders män. I dag används varvade listor och jämställdhetskvotering. Nu vill vi också att det används till EU. Det är på tiden att EU får en kvinnlig ordförande, säger Fridolin.

MP har som mål att nå 12 procent av rösterna i EU-valet. Då skulle partiet få tre mandat till parlamentet.

Vad har ni för chanser att få gehör?

– Det här är någonting som vi jobbar med tillsammans med våra gröna systerpartier. Vi ser att den gröna gruppen i EU-parlamentet har chans att växa och bli en ännu större maktfaktor.

”Går inte få igenom”

Statsvetaren och EU-professorn Sverker Gustavsson är desto mer skeptisk.

– Det måste vara en orealistisk tanke att man ska kunna förändra fördragen rent juridiskt. Det ligger väldigt långt in i framtiden. Alla vet att Sverige ligger i framkant här men sådana här saker går inte att få igenom med Spanien eller Tyskland, säger han.

Det finns en annan väg för MP. Partiet kan försöka få fram en politisk överenskommelse – som i Sverige.

– Den kvotering som vi har i Sverige finns i partiernas överenskommelse, varannan damernas. Den beror inte på juridik utan på politik. Om fler länder yrkar på detta så kan Miljöpartiet få resultat.

Finns det någon majoritet för det?

– Nej, inte i nuläget. Det har jag svårt att tro. Det kan däremot leda till intressanta diskussioner. Entusiasmen i Europa lär de inte väcka utan i Sverige.

Medlemmar avgör

Partiet vill även underlätta för män inom EU att vara föräldralediga, arbeta för rätten till abort, preventivmedel och sexuell jämlikhet.

Huvudfrågorna för MP i EU blir ändå arbetet med klimathotet och främlingsfientlighet, enligt Fridolin.

– När man ser hur behandlingen av romer är och attacker mot prideparader i EU inser man att det behövs en stark grön grupp i EU-parlamentet.

Peter Eriksson, KU:s ordförande och före detta språkrör, kandiderar till parlamentet tillsammans med Isabella Löfvin, nuvarande EU-parlamentariker.

Miljöpartiets medlemmar kan rösta på partistyrelsens förslag fram till i början av februari.