Ryssland övade attack mot Baltikum

Publicerad 2013-10-03

Rysslandsexperten: Finns skäl att vara orolig

70 000 militärer deltog överraskande i en rysk krigsövning på Östersjön förra veckan.

Nu är balterna rädda att Ryssland övar inför ett anfall mot dem, avslöjar Svenska Dagbladet.

Under förra veckan arrangerade Ryssland och Vitryssland den gemensamma övningen Zapad 2013.

Officiellt skulle de öva inför att möta religiös oro och terrorism. Enligt förhandsuppgifterna skulle totalt 22 500 militärer delta.

Men övningen visade sig vara någonting helt annat.

"Övade anfall mot Baltikum"

– För att bekämpa terrorister behöver de inte sätta in strategiska bombflygplan, ubåtsjaktförband, skjuta sjömålsrobotar och långdistansrobotar samt landstiga med tungt understöd. I själva verket övade ryssarna anfall mot de baltiska staterna och Polen, säger en baltisk diplomat till SvD.

SvD avslöjar nu att övningen tredubblades från förhandsuppgifterna. Totalt 70 000 militärer ska ha deltagit.

– Storleken på övningsverksamheten är mycket överraskande och avviker kraftigt från de ryska förhandsbeskeden. Ryssland har gjort skumma saker. För att dölja omfattningen genomfördes samtidigt med Zapad en rad andra övningar som i själva verket var samordnade med Zapad, säger en källa till SvD.

Flera ryska krigsövningar

I Sverige minns vi hur ryska bombplan simulerade en attack mot Sverige på långfredagen. Men det är bara ett i mängden av ryska kraftvisningar som har avlöst varandra under det senaste året.

Det gör att oron nu växer på Baltikum.

– Övningen visar att Ryssland numera kan flytta fram styrkor från olika militärregioner och kraftsamla dem i en kraftig knytnäve. På så sätt undviker de truppkoncentrationer i förväg till ett område, vilket tidigare gav omvärlden en förvarning. Detta är klart oroande, säger en högt uppsatt baltisk regeringsföreträdare till SvD.

Också i Sverige väcker övningen reaktioner.

Finns det skäl att vara orolig?

– Ja, det gör det eftersom det går åt fel håll. Det här är verkligen att Ryssland återtar Sovjetunionens mer aggressiva framtoning. Man visar att man är en stormakt att räkna med i Östersjöområdet och man vill visa det så att andra förstår det, säger Kristian Gerner, rysslandsexpert och professor vid Lunds Universitet, till Aftonbladet.