Kyligt i veckan – men till helgen blir det varmare

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-03-19

SMHI: Aprilväder redan i mars

I helgen gick vädret från värme och solsken till kyla och regn.

Men deppa inte – redan till helgen blir det bättre väder.

– Redan på fredagen ser det ut som att ett högtryck växer in över Skandinavien, säger Eva Brokhøj som är meteorolog på SMHI till aftonbladet.se.

Våren kom tidigt. Så tidigt så man tala om aprilväder redan i mars. Ena dagen är det varmt och soligt, nästa är det kallt och mulet.

– Det blir en kamp mellan den kalla och varma luften. Vädret blir ostadigt när det blir kallt i havet och varmt över land. Det gör att det väldigt lätt bildas upptornande stackmoln och byar som kan ge både snö och hagel. Sedan försvinner det lika snabbt igen och så blir det sol igen, säger Eva Brokhøj som är meteorolog vid SMHI i Norrköping.

Kan man säga att det är aprilväder nu?

– Ja, nu när våren kom så tidigt i år så kan man nog faktiskt göra det.

Från lågtryck till högtryck

Under helgen drog ett mycket djupt lågtryck in över Sverige och det varma vädret som vi så snabbt hade vant oss vid, fick ett abrupt slut. Och än är det inte över. Kall luft sveper ner över Storbritannien och den kalla luften når Sverige i morgon och onsdag, enligt SMHI.

Det blir plusgrader dagtid, men nattetid kan det bli minusgrader ända nere i Götaland.

Men hur ser vädret ut till helgen?

– Det ser genast mycket bättre ut. Ett högtryck växer in över Skandinavien och det kommer bli chans till både sol och uppehåll på många håll. Efterhand börjar temperaturen krypa upp mot tio plusgrader i södra Sverige och upp till mellersta Norrland.

Femdygnsprognos

Följ ämnen i artikeln