Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Mamman om Breivik: ”Kunde blivit polis”

Publicerad 2012-03-31

Ville att sonen skulle skaffa ordentligt liv

Anders Behring Breiviks mamma ville att sonen skulle sluta som egenföretagare och skaffa sig ett ordentligt liv.

Han kunde med ”sina goda och rättfärdiga tankar” till exempel bli polisman, tyckte hon.

I stället blev han Norges i modern tid värsta terrorist och massmördare.

Innan Anders Behring Breivik genomförde terrordåden i Oslo och Utøya hade han inlett flera försök att bli egenföretagare. De slutade i misslyckanden.

Breiviks mamma ville att sonen i stället skulle skaffa sig ett ordentligt jobb, och upplyste honom om detta, skriver Verdens Gang.

Hon tyckte bland annat att polisyrket skulle passa sonen ”med sina goda och rättfärdiga tankar”. När hon hade föreslagit detta för honom hade han inte svarat, enligt uppgifter till VG.

Tyckte hon var tjatig

Mamman ska ha uppfattat det som att sonen hade en positiv inställning till poliser och tyckt att ordningsmakten hade en stor och viktig betydelse för samhället.

Hon hade också en önskan att han skulle välja att bli barnläkare i Afrika.

Breivik hade uppfattat moderns ständiga karriärtips som tjatiga och han ska ha senare uppgett att han måste ta andra val i livet.

Mamman ska ha blivit väldigt besviken på honom när han inte fullföljde gymnasiet, utan hoppade av under det andra året.

– Är du inte riktigt klok, sa hon till honom enligt VG.

Trodde på sig själv

Sonen var däremot övertygad om att han skulle klara sig själv och ville inte ta arbete där han blev beordrad och hade en chef.

På slutet av 2000-talet ska det ha blivit tydligt att Breivik tyckte det var jobbigt att hans vänner var mer framgångsrika än honom.

Mamman ska ändå sagt till vänner att sonen hade det väldigt bra, men innerst inne trodde att han egentligen ville göra något annat med sitt liv, ska hon ha berättat för polisen, enligt VG.