”Ångesten kostade mig nästan livet”

Publicerad 2012-04-27

Magnus Hedman talar ut i ny bok

Ångesten och depressionen tog nästan hans liv.

I Magnus Hedmans bok "När ljuset släcks" talar han ut.

Om allt från att hyllas på toppen av en idrottskarriär – till att dömas för dopningsbrott och sexköp.

– Det är en ärlig och modig berättelse som också mer allmänt pekar på de problem som kan möta våra idrottsstjärnor och artister när strålkastarljuset släcks, säger Per Faustino, förlagschef vid Norstedts förlag till Aftonbladet.

Boken tar, enligt förlaget, upp kontrasterna och erfarenheterna i Magnus Hedmans liv. Allt från Hedmans tid som fotbollsproffs och pappa till att i medierna pekats ut som knarkmissbrukare och den omtalade sexköpsaffären där Hedman dömdes för brott mot sexköpslagen tas upp.

Det finns ett stort intresse för boken och det är inte så konstigt. Magnus Hedman är en av vår tids mest kända idrottsmän. Han har skapat rubriker på och vid sidan av planen.

Ville slåss för sin heder

"När ljuset släcks" tar sin början på nyårsdagen 2011. Magnus Hedman vaknade upp på soffan hos en kompis, bakfull, och fortfarande klädd i smoking.

I huvudet roterade tankar kring slagsmålet han hamnat i på krogen kvällen före. En kväll som han själv beskriver som en "social katastrof".

Någon hade provocerat Magnus Hedman.

"Då var jag rasande och ville slåss för min heder. Nu, dagen efter, kände jag mig bara eländig över att jag tänt till så på en replik, jag som annars är ett riktigt kontrollfreak, som avväpnat tusentals taskiga gliringar med ett leende", berättar han i boken.

”Riktigt jävla arg”

Den jobbiga morgonen blev vändpunkten i hans liv.

"Jag kände nu hur jag gled ner mot det dunkla tillståndet av ångest och depression jag levt i så länge och som nästan kostat mig livet.

Men just den här morgonen började en ny känsla blinka i mörkret. Jag började bli riktigt jävla arg. På mig själv.

För helvete, Magnus! Nu får det fanimej räcka!"

Hans egen historia

Magnus Hedman är öppenhjärtig i självbiografin som han skrivit tillsammans med spökskrivaren Gunnar von Sydow.

– Det är Magnus egen historia om hans liv, säger Åsa Steen som är PR-ansvarig vid Norstedts Förlagsgrupp.

Han berättar om hur det är att gå från att ha allt - familj, status, arbete och pengar - till att förlora allt.

– Boken handlar om hans uppväxt, hans liv som fotbollsproffs och hur livet förändrades efter fotbollen. Han berättar om sin väg mot toppen och det svåra fallet till botten.

"När ljuset släcks" finns i handeln den 10 maj.