Polisbrutalitet – eller olycksfall?

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-02-20

Nytt larm om polisvåld skakar USA

Hon säger att polismannen slog henne.

Han hävdar att hon föll.

Ord står mot ord – eftersom polismannen slog av videokameran.

Var det polisbrutalitet eller föll Angela Garbarino och skadade sig själv i november förra året?

Den frågan ställs i amerikanska medier efter att chockerande bilder avslöjar hur en kvinna skadats i ett förhörsrum hos polisen i Louisiana.

Hennes ansikte är svårt skadat. Hon har plommonfärgade blåtiror över bägge ögonen, två tänder har skadats. Angela Garbarino ligger i en stor blodpöl på golvet i förhörsrummet och får hämtas med bår.

Fångades på video

Delar av händelseförloppet finns att se på video. Där hörs Angela Garbarino som var gripen av polisen, misstänkt för rattfylla, säga att hon vill ringa ett samtal.

– Du tänker inte låta mig ringa någon? frågar hon polismannen Wiley Willis i videon enligt ABC News.

– Jag vet att jag har rätt att ringa ett samtal. Är det noterat?

Polismannen försöker läsa upp hennes rättigheter för henne men tappar tålamodet och tvingre ner henne i en stol.

– Rör mig inte igen. Håll dig borta, säger Angela Garbarino.

"Gängse rutiner"

Polismannen Wiley Willis går över till videokameran som hittills har spelat in händelsen. Han slår av kameran. Vad som sedan händer är ett mysterium. Men plötsligt syns Angela Garbarino ligga skadad på golvet i en stor blodpöl.

Hon säger att hon blev misshandlad av Wiley Willis. Hans advokat Eron Brainard hävdar att allt gick enligt gängse rutiner och att kvinnans skador var resultatet av en ren olyckshändelse.

– Den misstänkta personen försökte lämna rummet. I samband med att man försökte stoppa henne så föll hon och skadade sig, säger Brainard.

Garbarinos adokvat Ron Miciotto säger att hans klient fick skador i form av ett brutet näsben, skador på tänderna, sårskador på huvudet och blåmärken på armar och skuldror.

Garbarino riskerar att dömas för rattfylla, smitning samt grov vårdslöshet i trafik.

Wiley Willis avskedades i februari. Han är dock inte misstänkt för något brott, eftersom man inte kan bevisa vad som hände, rapporterar ABC News.