Försvann spårlöst efter fest

Publicerad 2011-09-18

Tomas, 62, cyklade från surströmmingskalaset

Tomas Johansson, 62, försvann spårlöst efter surströmmingsfesten.

Just nu söker polisen med helikopter och hundpatrull.

– De söker av broar där det är väldigt strömt och mycket vatten, säger Jan Pettersson, lkc-operatör vid Norrbottenspolisen.

I över en vecka har polisens hundpatruller tillsammans med Hemvärnet och frivilliga finkammat Råneå och omkringliggande områden i jakt på Tomas Johansson. Fortfarande är både han och hans vita cykel spårlöst borta.

– Det är mycket mystiskt att han försvinner på det här sättet och att ingen har sett någonting, säger vakthavande befäl Anders Calderäng.

”Vi har letat”

Tomas Johansson försvann efter att han lämnat en surströmmingsfest hos sin bror förra lördagen. Tillställningen ska ha varit lugn, utan några gräl. Strax efter tre på natten tog

Tomas sin cykel och gick hemåt. Där slutar alla spår.

– Vi har varit ute och letat och hjälpt till allt vad vi har kunnat, säger brodern.

I dag söker polisen med hundar och helikopter i områden som inte sökts igenom hittills. Bland annat finns ett antal intressanta broar där vattnet är väldigt strömt.

– Det är väldigt mycket vatten nu eftersom det har regnat mycket, säger Jan Pettersson, lkc-opertör vid Norrbottenspolisen.

Ser likheter

Hundföraren Kalle Alatalo har tillsammans med polishunden Puck deltagit i sökarbetet. För tre år sedan var han med och letade efter mördade Carolin Stenvall. Han ser tydliga likheter mellan de båda fallen.

– Det började också som ett eftersök av en försvunnen person. Det är båda vanliga människor som inte är förvirrade eller som har någon anledning att försvinna självmant. Och det är samma omständigheter som när Carolin försvann. Hon var på väg från Piteå till Jukkasjärvi. Och han skulle från punkt A till B.

Carolin Stenvall anmäldes saknad i september 2008 när hon var på väg till en anställningsintervju

i Jukkasjärvi. Hennes sargade kropp återfanns efter sex veckor och gruvarbetaren Toni Alldén, 53, dömdes till livstid för mordet.

”Kan vara en olycka”

Trots de initiala likheterna vill Kalle Alatalo inte spekulera i vad som kan ha hänt Tomas Johansson.

– Det kan vara ett frivilligt försvinnande, det kan röra sig om en olycka eller ett brott. När vi hittar honom så får vi förklaringen.

Polisen misstänker att han kan ha kidnappats och inledde i veckan en förundersökning om människorov. Men enligt jourhavande förundersökningsledare Karin Markaberg finns det inget som direkt pekar på att ett brott har begåtts.

– Det är för att man ska få befogenheter att kunna gå till botten med alla lösa trådar, säger hon.

ANNONS